Artrose bij honden

Artrose is een aandoening die zeer veel voorkomt bij oudere honden. Door steeds meer veranderingen aan het kraakbeen en bot van de gewrichten wordt het bewegen steeds pijnlijker. Het is een aandoening die zonder ingrijpen alleen maar erger wordt en veel pijn veroorzaakt. Artrose treedt meestal op bij oudere dieren, maar kan ook eerder optreden door bepaalde aangeboren afwijkingen, infecties of beschadigingen van de gewrichten.

Wat is Artrose?

Bij artrose zorgen ontstekingen voor extra slijtage van het kraakbeen. Doordat het kraakbeen tussen de botten verdwijnt schuren de botten steeds meer. De gewrichten gaan steeds minder soepel bewegen en de bewegingen die het dier maakt gaan gepaard met steeds meer pijn. Onbehandeld is de pijn op gegeven moment ondraagbaar voor het dier en zal bewegen ook niet meer gaan.

Symptomen

Artrose is een pijnlijke aandoening die zich op een aantal manieren uit. De klachten zijn vooral terug te zien in de beweging en de zin in bewegen van het dier doordat juist bewegen zorgt voor de pijn. Deze pijn onstaat echter niet ineens van dag op dag. Er gaat een lang proces van slijtage aan vooraf.

De eerste signalen

Wanneer artrose zich ontwikkeld zullen gewrichten in eerste instantie wat stijfer worden. Dit is terug te zien in de manier van lopen van de hond. In een beginstadium zou je kunnen opmerken dat het dier tijdens het eerste stuk van de wandeling wat moeilijker loopt. Gedurende de wandeling lijkt het dan weer beter te gaan en wordt het loopje weer normaal. Deze “startkreupelheid” kan een eerste teken van artrose zijn.

Ernstigere artrose

Naarmate artrose zich verder ontwikkelt zullen de klachten bij het dier verergeren. Waar in het beginstadium de wandeling nog prima voltooid kan worden, zal een hond met verder ontwikkelde artrose steeds minder graag willen wandelen en veel trager worden. Het humeur van het dier lijkt minder vrolijk te worden. Er is geen zin meer in een wandeling. Dit zijn zeker tekenen om een dierenarts te raadplegen en je observaties te delen.

Artrose verandert dus een hoop in het gedrag van het dier. Hij ervaart veel pijn en kan dit je niet vertellen, zijn gedrag spreekt echter boekdelen. Wees daarom extra alert op de eerste tekenen van:

  • Kreupelheid en stijfheid
  • Verergering van de klachten na een actieve dag
  • Minder enthousiasme met uitlaten, slecht meelopen

Belangrijk is wel dat artrose niet ineens optreedt. De klachten zullen zich altijd in loop van de tijd ontwikkelen. Merk je dat je hond na een wandeling plots mank loopt met een specifieke poot? Of wil het dier ‘s ochtends ineens niet meer op een poot staan? Bekijk dan goed of er geen andere aanleiding is. In die gevallen is een wondje, doorn in het pootje of een kneuzing veel aannemelijker. Maar altijd geldt: vertrouw je het niet? Raadpleeg de dierenarts.

Preventie met aangepaste voeding

Met behulp van de juiste voeding is de kans op artrose te verkleinen. Voeding met hoge dosis Omega-3 vetzuren verkleint de kans op gewrichtsontstekingen waardoor artrose kan ontstaan. Daarnaast bevat deze voeding vaak ook stoffen als chondroïtine, glucosamine en groenlipmossel. Deze vergroten de flexibiliteit en schokbestendigheid van het kraakbeen.

Behandelingsmogelijkheden

Artrose is niet te genezen, ontstane schade is niet meer te helen, het dier zal er dus mee moeten leren leven. Gelukkig zijn de gevolgklachten wel een heel stuk te verlichten. Hieronder een aantal aandachtspunten waarmee het leven van een hond met artrose weer een stuk leuker wordt:

  • Aangepaste beweging: probeer minder belastende beweging voor het dier. Een wandeling op het strand, met vele hoogteverschillen en losse ondergrond, belast de gewrichten een stuk meer dan een wandeling door een park of een grasveld. Laat het dier zeker niet te veel rennen.
  • Speciale voeding: de keuze voor het juiste voer kan een positieve uitwerking hebben op de artroseklachten bij je hond. Voeding met Omega 3 vetzuren zorgt ervoor dat er minder ontstekingsveroorzakers worden aangemaakt in het lichaam.
  • Ontstekingsremmers/pijnstillers voor honden: deze medicijnen nemen de pijnklachten bij het dier weg. Ze zorgen voor het dragelijk maken van de aandoening, niet voor genezing.
  • Caniquin kauwtabletten op basis van glucosamine en chondroitinesulfaat
  • Voorkomen van overgewicht: door overgewicht ontstaat extra belasting op de gewrichten, de delen van het lichaam waar een hond met Artrose juist last van heeft. Het voorkomen dat het dier te zwaar is kan daarom zorgen voor verlichting van de klachten. Mocht dit lastig zijn, kies dan voor dieetvoeding met minder koolhydraten.

Bij de meeste honden kan door het nemen van de juiste maatregelen de pijn sterk verminderd worden en zal de kwaliteit van leven enorm verbeteren. Veel honden maken zelfs de indruk zich weer jaren jonger te voelen!

Levensverwachting bij Artrose

Het goede nieuws is dat een hond met artrose niet minder oud hoeft te worden. Het is geen aandoening die direct zorgt voor vroegtijdig overleiden. Wel is het zo dat de ziekte, zeker wanneer deze ernstig ontwikkeld is, de kwaliteit van leven van de hond sterk kan verlagen. Door de pijn kan het dier in sommige gevallen niet veel meer. Lopen en zelfs de kleinste bewegingen kunnen in dat geval al de vervelendste pijnen ten gevolg hebben. In dat geval kan ervoor gekozen worden het dier te euthenaseren omdat de kwaliteit van leven niet meer aanwezig is.

Medicatie / pijnstillers

De pijn die met Artrose gepaard gaat is heftig. De pijn met bewegen is op gegeven moment niet meer te doen. Gelukkig zijn er medicijnen die deze pijn onderdrukken en verlichten waardoor een hond met artrose zijn leven weer een beetje terug krijgt. Bespreek met je dierenarts welke middelen je kunt geven.

Gerelateerde artikelen

Meer info