Bordeaux dog

De naam van dit hondenras verklaart veel, wanneer je de hond voor het eerst ziet. Een Bordeaux dog heeft namelijk op een opvallend bordeauxrode kleur en verschillende kenmerken, die maken dat dit hondenras tot de dog-achtigen behoort. Doordat dit hondenras erg levendig en energiek kan zijn, is het belangrijk om het dier voldoende ruimte te bieden. Denk aan een grote tuin, waar het beest heerlijk kan rennen en dollen! Met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar zal je een lange tijd plezier aan deze viervoeters beleven. Het dier kan goed overweg met kinderen en toont zijn waaksheid als dat noodzakelijk is.

Herkomst van de Bordeaux dog

Van oorsprong stamt de Bordeaux dog af van de Romeinse molossers, die al 1300 jaar voor Christus voorkwamen. De Romeinen zorgden er tijdens hun opmars door Europa voor, dat de molosser in Frankrijk terechtkwam. Hier werd het dier gebruikt voor de jacht en voor het bewaken van een hof of huis. Ten tijde van Karel de Stoute werd de Bordeaux dog zelfs een tijdje ingezet als legerhond, door zijn sterke lichaam en moedige karakter. De introductie van verschillende nieuwe wapens maakt het niet langer noodzakelijk om de Bordeaux dog als legerhond in te zetten. Tegenwoordig wordt het dier enkel nog als huisdier en waakhond gebruikt.

Uiterlijk van dit hondenras

Zoals eerder beschreven werd heeft de Bordeaux dog een opvallend bordeauxrode kleur. Daarbij zal je de kop van het beest direct koppelen aan andere hondenrassen uit de categorie met dog-achtigen. Gemiddeld heeft dit hondenras een schofthoogte van zo’n 58 tot 68 centimeter. Met een gewicht van 45 tot 50 kilogram, afhankelijk van het geslacht van het dier, is het optillen hiervan niet eenvoudig. Het dier heeft een sterke, vaak licht gebogen hals en een normale nekomvang. Ook opvallend is het feit dat de dieren hoog op hun poten staan en lichte halskwabben kunnen hebben.

Gedrag van een Bordeaux dog

Hoewel de kop van dit hondenras wat agressief of boos over kan komen, is de Bordeaux dog dat absoluut niet. Het dier staat bekend om het feit dat het erg trouw en kalm is. Kalm betekent in dit geval niet dat het dier lui is! Integendeel, want een Bordeaux dog beschikt over ontzettend veel energie. Dit hondenras vindt het dan ook heerlijk om samen met de baas of bijvoorbeeld met je kinderen te spelen. Zijn waakse karakter toont de Bordeaux dog als er ongewenste gasten op je terrein verschijnen. Niet voor niets wordt het dier veel gebruikt op boerderijen.

Verzorging

Voor de verzorging van dit hondenras heb je weinig specifieke hulpmiddelen nodig. Het is echter wel belangrijk om regelmatig stukken te wandelen met het dier. Ga bijvoorbeeld naar een bos of park in de buurt, waar de Bordeaux dog alle ruimte heeft om lekker rond te rennen. Wanneer het dier onvoldoende op een stenen ondergrond loopt, kan dit leiden tot lange nagels. In dat geval is het belangrijk om de nagels te knippen, zodat klachten aan de poten van het dier voorkomen worden.

Meer info