Chinese naakthond

De Chinese naakthond (ook wel “Chinese Gekuifde” of gewoon “Naakthond” genoemd) staat in de kou. Deze genaakbare hond heeft namelijk geen vacht, op een pluk haar op zijn oren na. Dit maakt hem erg kwetsbaar en daarom is een goede verzorging van zijn huid noodzakelijk. Juist doordat hij nauwelijks vacht heeft, is de Chinese naakthond een zeldzaam hondenras. Het is een klein hondenras dat behoort tot de naakthonden rastypes behoort. De Chinese Naakthond vindt zoals de naam van het ras al doet vermoeden de oorsprong in China. Een volwassen exemplaar heeft een schofthoogte van tussen de 28 en 33 centimeter. Een teefje blijft iets kleiner met een schofthoogte van minimaal 23 en een maximum van ongeveer 30 cm. Het gewicht van een Chinese Naakthond ligt ongeveer tussen de 4 en 5,5 kilo. Een hond van dit ras wordt gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar oud.

Rasnaam Chinese Naakthond
Ras formaat kleine hondenrassen
Afkomst China
Andere benamingen ras “Chinese Gekuifde”, “Naakthond”
SCHOFHOOGTE
  • Reu: 28 tot 33 cm.
  • Teef: 23 tot 30 cm.
GEWICHT
  • Reu: tussen de 4 en 5,5 kilo.
  • Teef: tussen de 4 en 5,5 kilo.
TYPE HOND Naakthond
Gezelschapshond
VACHT Fijn
levensverwachting 13 tot 15 jaar

Gevoelige huid

De Chinese naakthond is erg gevoelig voor zonlicht. Het is dan ook aan te raden om dit diertje niet te lang bloot te stellen aan zonlicht. Hier is hij erg gevoelig voor. Komt hij toch in aanraking met de zon, is het verstandig om hem goed in te smeren met een zonnebrandcrème of zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. De huid ligt namelijk open en bloot en kan anders erg verbranden.

Verzorging

Juist omdat hij geen haar heeft dat hem beschermt tegen negatieve (weers-) invloeden, verdient zijn huid extra aandacht. Af en toe een douche met een zachte shampoo kan dan ook geen kwaad. Net als bij de mens moet zijn huid ingesmeerd worden met een crème of lotion. Zo herstelt zijn huid zich van alle invloeden van buitenaf. Informeer voor deze crème of lotion bij de gespecialiseerde dierenarts. Ket ook zeker op bij zonlicht, een goede zonnebrandcreme speciaal voor dieren is dan een must. Zonder deze bescherming kan de huid van het diertje al snel verbranden.

Relatief onbekend hondenras

De Chinese naakthond is een relatief onbekende hond. Eigenlijk is dat erg jammer want zijn aparte uiterlijk en zijn makkelijke karakter maken hem tot een heel leuk huisdier voor zowel volwassenen als kinderen. Het is een erg opgewekte hond, die soms wel wat terughoudend is tegenover vreemden. De opvoeding van een Chinese naakthond is niet lastig: doordat het een intelligent diertje is, heeft hij al snel door wat de regels in huis zijn.

Meer info