De mopshond

Mopshonden zijn bijzonder populair onder Nederlandse hondenbezitters, mede door het feit dat de honden een leeftijd van vaak ver boven de 13 jaar kunnen bereiken. Wist je dat sommige mopshonden een leeftijd van zelfs 18 jaar hebben bereikt? Het geeft aan dat je een lange tijd plezier aan je viervoeter zult beleven! Door z’n vrolijke uitstraling en kindvriendelijke gedrag is de mopshond een zeer geschikt huisdier voor gezinnen met kinderen.

Herkomst van de mopshond

Van oorsprong komt dit hondenras uit Oost-Azië, waar men het beestje destijds Ha-Pa noemde. Doordat er vanuit Oost-Azië regelmatig handelstochten werden ondernomen richting het vasteland van Europa, kwam het beestje ook in Nederland terecht. Andere landen waar deze hondensoort kort na de verplaatsing naar Europa populair werd, zijn onder meer Portugal en Engeland. Tegenwoordig kom je het hondje in vrijwel ieder land tegen.

Uiterlijk van de viervoeter

Veel mensen zullen direct een beeld hebben bij een mopshond. Denk aan de opvallende kop van het beestje, die gekenmerkt wordt door de rimpels aan de bovenzijde en de twee hangende oortje. Naast de ronde, gerimpelde kop heeft deze hondensoort een relatief klein en wat bollig lichaam. Achterop het lichaam van dit ras zit een gekruld staartje, die de mopshond compleet maakt! Over het algemeen is een teefje tussen de 7 en 9 kilogram, terwijl een reu een gewicht van 9 tot 11 kilogram heeft. Wanneer het gewicht van je eigen hondje sterk afwijkt van het gegeven gewicht, kan het verstandig zijn om een dierenarts te bezoeken voor advies.

Karakter van een mopshond

Een mopshond is een ontzettend gezellig beest. Het dier is een heuse huishond, wat betekent dat het beestje graag onder de mensen is. Neem je hond mee naar het strand, wandel door het park, enzovoorts. Het beestje kan op een rustige, consequente wijze worden opgevoed om te voorkomen dat je huisdier brutaal of ondeugend wordt. De streken van je beestje zullen afnemen naarmate het dier ouder wordt. Over het algemeen zijn deze viervoeters bijzonder moedig voor hun formaat, vinden ze het heerlijk om geaaid te worden en zijn ze vaak in voor een spelletje. Ook kunnen de dieren goed omgaan met kinderen, mede doordat ze niet snel agressief worden. Niet alleen naar mensen toe zijn deze honden niet agressief, ook naar andere honden toe zullen de beestjes weinig gek gedrag vertonen.

Verzorging van het dier

Voor mopshonden, vaak ook mops genoemd, is het belangrijk om voldoende te bewegen. Door regelmatig te wandelen wordt de ontwikkeling van de botten en spieren van het beestje bevorderd. Daarbij is het leuk om met je hondje te spelen! Naast voldoende beweging is het raadzaam om de neusrimpel, ogen en oren van de mopshond regelmatig te controleren op vuil. Met name in de neusrimpel kunnen bacteriën zich al snel ophopen. Om ook de vacht van het dier in een goede gezondheid te houden, is het raadzaam om de hond alleen te wassen met speciale hondenshampoo.

Tip: controleer regelmatig of je huisdier geen lange nagels heeft! Dit kan voor een nare pijn zorgen bij het dier, waardoor deze tijdig geknipt moeten worden.

Gerelateerde artikelen

Meer info