Depressie is een complexe geestesziekte die niet alleen mensen treft, maar ook onze trouwe metgezellen: onze geliefde honden. Het is een feit dat dieren, net als wij, een breed scala aan emoties kunnen ervaren, waaronder verdriet, vreugde, en zelfs melancholie. Ze kunnen, net als mensen, last hebben van angst, zich overweldigd voelen en in een staat van depressie belanden. Als jouw hond de laatste tijd niet lijkt te eten of lusteloos is, zou dit een teken kunnen zijn van een onderliggende depressieve toestand.
In dit artikel gaan we dieper in op hoe je depressie bij jouw hond kunt herkennen en begrijpen. De tekenen waar je op moet letten en de mogelijke oorzaken van depressie bij honden worden besproken. Daarnaast lees je over wat je kunt doen om je trouwe metgezel te helpen herstellen en weer te genieten van een gelukkig en gezond leven. Het is van cruciaal belang om de emotionele gezondheid van onze harige vrienden serieus te nemen en de juiste zorg te bieden wanneer dat nodig is.
Kan een hond depressief zijn?
Depressie wordt gekwalificeerd als een geestesziekte die de verandering van verschillende facetten van iemands leven veroorzaakt, maar niet alleen bij mensen. We weten dat dieren verdriet, vreugde, melancholie, gebrek kunnen voelen. Ze kunnen ook last hebben van angst, bang zijn en zich overweldigd voelen. Het valt niet te ontkennen dat dieren hevige emoties hebben. Heeft jouw hond al een paar dagen of een week niet of weinig gegeten? Het is mogelijk dat hij in een depressieve toestand is. Ontdek hoe jij depressie bij jouw hond kunt herkennen.
Depressie bij honden: de tekenen waar je op moet letten
Heb je een plotselinge gedragsverandering bij de hond waargenomen? Je moet weten dat het gedrag van een depressieve hond niet ver verwijderd is van dat van een mens wanneer hij depressief is. Over het algemeen zal het een verdrietige hond zijn die isolatie zoekt en die het verlangen om te spelen of naar buiten te gaan zal verliezen.
De eerste tekenen van depressie bij honden zijn slaapproblemen, verminderde of toegenomen eetlust en concentratieproblemen. Slaap is erg belangrijk bij honden. Een hond heeft meer dan 10 uur slaap per dag nodig. In een depressieve toestand kan de kwaliteit van de slaap van de hond afnemen. Hij kan dan misschien niet slapen vanwege zijn angst en het minste geluid kan zijn slaap al verstoren. Gebrek aan slaap kan een depressieve hond ook agressiever maken. Ook zal de hond grote vermoeidheid beginnen te vertonen of juist oncontroleerbaar en zeer snel geïrriteerd worden. Dit kan gepaard gaan met aanzienlijk gewichtsverlies of juist gewichtstoename.
Depressie bij honden manifesteert zich ook door het feit dat hij doelloos door het huis dwaalt, dat hij zelfs niet meer naar buiten wil om een wandeling te maken of door zijn neiging om te janken of te huilen, maar zonder echte reden. Depressie kan ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij honden.
Oorzaken van depressies
De depressie van een hond kan gepaard gaan met het einde van zijn leven. We hebben ons altijd afgevraagd: Heeft een hond het gevoel dat hij dood gaat? Het antwoord is ja. Wanneer een hond voelt dat hij dood gaat, is het heel normaal dat zijn gedrag verandert en dat hij zichzelf wil gaan isoleren, een stuk passiever wordt en vooral depressief wordt. Ouderdom dwingt een hond om kalmer te zijn en de rust op te zoeken. Begrijp de diagnose niet verkeerd, want minder actief zijn dan normaal betekent niet altijd dat hij depressief is, alleen dat zijn energie een stuk afneemt. Een hond aan het einde van het leven moet worden herkend aan de volgende symptomen: Verlies van interesse, verlies van controle over blaas en darmen, extreme vermoeidheid, afwijkende ademhaling en daling van de hartslag, moeite of weigering om te eten en te drinken.
Emoties
De dood van zijn baasje of een familielid maakt een hond ook ongelukkig en neerslachtig. Als zijn verdriet permanent wordt, kan dit in een depressie veranderen. De hond staat bekend als zeer empathisch. Hij slaagt erin om de stemmingen van zijn baasje(s) te voelen, of het nu vreugde, woede of verdriet is. Een depressie in zijn eigen huis of die van zijn baas kan er dus voor zorgen dat een hond zelf ook depressief wordt. In zekere zin imiteert hij de gevoelens die hij bij zijn familie voelt.
Stress en angst
Stress of angst zijn ook factoren die een hond depressief kunnen maken. Een verandering in zijn dagelijkse routine, de langdurige afwezigheid van zijn baasje, de komst van een kind, de seizoenswisselingen, het afsteken van vuurwerk buiten, een onverwacht ontslag, een verhuizing, er zijn vele redenen die bij honden frustratie en stress veroorzaken. Soms kan de komst van een nieuw huisdier in huis, of het nu een hond is, een kat of een ander dier, een depressie bij een hond veroorzaken. Hij zal echt denken dat hij is vervangen door een ander dier.
Bovendien kan depressie ook een andere oorzaak hebben, denk aan een ziekte of aandoening. Voor de zekerheid kun je het beste een diagnose laten stellen door een dierenarts. Alleen hij kan afleiden of de depressie van de hond voortkomt uit een onderliggende ziekte.
Depressieve hond: wat kun je ertegen doen?
Of het nu een grote hond is of een kleine hond, het is niet de grootte die de mate van depressie bij honden bepaalt. Zowel een kleine als een grote hond kunnen soms hun negatieve emoties niet beheersen en zullen dan in een depressie raken. Het eerste wat je moet doen om hem te helpen er overheen te komen en zijn levensvreugde terug te krijgen is door hem voldoende genegenheid en aandacht te geven. Verdubbel de aaien over de bol, de knuffels die je jouw hond geeft en de activiteiten met de hond die je al deed. Je kunt jouw hond knuffelen terwijl je de vacht verzorgt met een hondenborstel, toon je aandacht met bemoedigende woorden, en knuffel jouw hond nog meer dan daarvoor. Maar let wel op dat je nier overdrijft, want een depressieve hond heeft rust nodig. Het is belangrijk om zijn veilige ruimte dan niet te veel binnen te dringen.
Hoewel je een depressieve hond niet te veel moet laten haasten, moet je hem wel blijven socialiseren, dus een aantal keren extra naar buiten is geen overbodige luxe. Als jij weg bent laat jouw hond dan ook niet alleen. Als je het niet aan een familielid of buurman kunt toevertrouwen, probeer dan een hondenopvang.
Medicijnen en homeopathie
Als jouw hond ondanks alles depressief blijft dan zijn er ook natuurlijke methoden om depressie te bestrijden. Het overwegen van homeopathie voor angst en depressie is een goed idee. Dit soort behandelingen zal het welzijn van een depressieve hond verbeteren.
Ook hebben sommige honden soms medicijnen nodig om hun depressie te overwinnen. Deze kun je het beste door een dierenarts laten voorschrijven, zodat je zeker weet dat dit gaan helpen. De dierenarts kan dan ook direct uitsluiten dat de depressie afkomstig is van lichamelijke problemen, want als er meer aan de hand is dan dient dat eerst onderzocht en opgelost te worden.