Kies voor de Duitse keeshond, wanneer je op zoek bent naar een echte gezelschapshond! Ondanks het wat kleine formaat van dit hondenras, is de dwergkeeshond bijzonder levendig en altijd in voor een mooie wandeling of een uurtje spelen. Daarbij kan dit type keeshond zich erg waaks gedragen, wat een veilig gevoel geeft. Naar zijn baas is het beestje lief en trouw, evenals naar kinderen en andere honden. Met een gemiddelde leeftijd van zo’n 14 jaar zal je een lange tijd plezier beleven aan dit hondenras!
Geschiedenis van de Duitse keeshond
Zoals de naam van dit hondenras wellicht al deed vermoeden, is de Duitse keeshond afkomstig uit Duitsland. Het beest komt in
verschillende soorten voor, waarbij het verschil voornamelijk in de lengte van de hond zit. Soorten die voorkomen zijn: de wolfsgrijze keeshond, de grote keeshond, de middenslag keeshond, de kleine keeshond en de dwergkeeshond. Van deze typen Duitse keeshonden is de wolfsgrijze keeshond met een schofthoogte van 49 centimeter het grootst. De dwergkeeshond is het kleinste type met een schofthoogte van 20-22 centimeter. Volgens verhalen uit het verleden zou de Duitse keeshond afstammen van de turfhonden, die al ten tijde van de prehistorie in Europa geleefd zouden hebben.
Uiterlijk van een dwergkeeshond
De dwergkeeshond heeft een opvallend uiterlijk en komt qua schofthoogte vaak niet tot boven je scheenbeen. Je zou ook voor een ander type Duitse keeshond kunnen kiezen, als je een iets grotere hond wenst. Een voordeel van dit hondenras is het feit, dat de hond met een gewicht van zo’n 3 tot 5 kilogram eenvoudig op schoot te tillen is. De Duitse keeshond heeft lange haren, die de vacht van het beestje erg dicht maken. Het verschil per dwergkeeshond wat de precieze kleur van deze vacht is. Het dier heeft een middelmatig lange staart, die vaak omhoog gedragen wordt.
Gedrag van dit hondenras
Zoals meermaals beschreven werd, is een dwergkeeshond een heel energiek beest. Het dier vindt het heerlijk om te wandelen, samen met kinderen te spelen, enzovoorts. Zorg er daarom voor dat je dit type keeshond voldoende mogelijkheden biedt om z’n energie kwijt te raken. Ook kunnen de hondjes aanhankelijk gedrag vertonen door bijvoorbeeld voortdurend bij je in de buurt te blijven. Mocht het dier zich bedreigd voelen dan kan deze waaks worden, mede door zijn grote zelfverzekerdheid.
Verzorging van de Duitse keeshond
Hoewel de Duitse keeshond een erg levendige uitstraling heeft, is het niet noodzakelijk om dagelijks lange stukken te wandelen. Wanneer het beestje nog jong is kan regelmatig wandelen de ontwikkeling van botten en spieren van je viervoeter echter wel stimuleren. Door de lange haren van de dwergkeeshond is het belangrijk om het dier regelmatig te kammen en borstelen. Zo voorkom je dat er klitten of vuiligheden in z’n vacht komen te zitten. Net als bij andere hondenrassen is het ook bij een Duitse keeshond belangrijk om de lengte van de nagels in de gaten te houden. Als deze te lang worden dienen de nagels geknipt te worden, om klachten aan de poten te voorkomen.