Een hond als de perfecte oplossing

Dagelijks worden wij gebeld met de meest uiteenlopende vragen over huisdieren. Soms zijn ze makkelijk te beantwoorden, soms zijn ze erg verdrietig en soms zit er meer achter dan je zou denken. Niet lang geleden beantwoorde ik zo’n telefoontje. Een moeder zocht een hond voor haar kind, of ik haar op weg kon helpen want ze wist er weinig van.

Vragen

Een hond willen kopen, voor een kind, en niet weten waar je moet beginnen. Bij mij gaan er dan altijd direct alarmbellen af. Door vragen te stellen probeer ik een beter beeld van de situatie te krijgen. Wat voor hond wordt er gezocht? Hoeveel tijd is er beschikbaar? Wat weet deze mevrouw over de verzorging en de natuurlijke behoeftes? Hebben zij en haar zoon voldoende tijd en geld te besteden? En wat is eigenlijk de reden dat de hond er nu moet komen?

Antwoorden

Het kind blijkt een tienerzoon te zijn, net klaar met school, nog niet overtuigd van een vervolgstudie of baan. Door de coronacrisis zit hij nu thuis. Eenzaam. In films en op de (sociale) media ziet hij prachtige verhalen over mensen met een hond: een husky en de indrukwekkende band die zij hebben. Voor de jongen is het als een droom om zo een mooie verbinding te hebben met een dier. En voor de moeder is het belangrijkste dat de zoon gelukkig is. Dus startte zij haar zoektocht.

Dieren zijn niet de oplossing

Hoe begrijpelijk ook, dieren zijn niet de oplossing. Want een husky is geen hond voor beginners. En wat gebeurt er als de zoon volgend jaar gaat werken of studeren? Wie zorgt er dan voor de hond? De moeder sowieso niet, zegt ze meteen. Langzaam dringt het besef door dat er wellicht inderdaad wat haken en ogen aan het plan zitten. Ik kom met een suggestie: zou de zoon het niet fijn vinden om vrijwilligerswerk te gaan doen bij het plaatselijke dierenasiel? Hij leert dan meer over honden, kan heerlijk met ze lopen, is onder de mensen en dieren en het asiel is er enorm mee geholpen. Asielhonden blij en geen husky de dupe over een jaar.

In onze voorlichting kijken wij altijd naar het dier, zonder daarbij de mens te vergeten. In sommige situaties is het antwoord dat we geven misschien niet wat mensen horen willen. Maar een dier als perfecte oplossing voor de problemen van de mens? Daar geloven wij niet in.

Yasna Ferwerda

Yasna Ferwerda

Marketing- en relatiemanager

Foto: La Miko

Lees meer