Een hond zo ‘groot’ als een dollarbiljet: het moet niet gekker worden

Het kleinste levende hondje ter wereld heet Pearl, een mini-chihuahua van 9 cm hoog en 12,7 cm breed. Het hondje weegt maar liefst 533 gram, heeft de breedte van een wc rol en is zo groot als een dollarbiljet. Deze bizarre afmetingen hebben ervoor gezorgd dat ze het Guiness Book of World Records heeft gehaald, maar dat is helaas alles behalve een mooie prestatie. Deze minihondjes lijden namelijk onder veel erfelijke ziektes en gebreken.

De oorsprong van de hond

Oorspronkelijk stamt de hond af van de wolf. Dit dier heeft een schitterende vacht, een trots opgeheven hoofd, kijkt waakzaam om zich heen en is alert op wilde dieren die het op zijn roedel gemunt hebben. De wolf weet waarschijnlijk niet dat de mens zijn grootste gevaar is. De mens fokt de directe afstammeling van de wolf, namelijk de hond, steeds verder en verder door. Dit allemaal omdat er veel vraag is naar minihondjes als fashion statement en deze hondjes gemakkelijk in een handtas passen. Over de gezondheid van de diertjes wordt niet nagedacht, zo lang het maar past bij de accessoires. Het zit zelfs zo, dat het hondje op zichzelf wordt gezien als accessoire. Het moet niet gekker worden.

Voor altijd met hoofdpijn door het leven

In de Rashondenwijzer van Dier&Recht staat beschreven aan welke aandoeningen de ‘gewone’ chihuahua al lijdt, bijvoorbeeld chronische (hoofd)pijn. Dit komt doordat de hersenen te groot zijn voor de kleine schedel, waardoor een blokkade ontstaat bij de ingang van het ruggenmerg. Dit kan leiden tot ernstige (hoofd)pijn. Honden zijn helaas erg goed in het verbergen van pijn, waardoor de eigenaar vaak niet doorheeft dat het diertje enorme pijn lijdt. Het kan ook gebeuren dat hij het wel uitgilt van de pijn, mank loopt of zelfs helemaal niet meer kan lopen. In die gevallen moet een baasje meestal kiezen voor euthanasie, omdat het leven voor het dier zelfs met pijnstillers ondraaglijk is.

Nog veel meer ernstige aandoeningen

Zo zijn er nog veel meer aandoeningen waar dit hondenras aan lijdt, bijvoorbeeld patella luxatie. Bij deze aandoening schieten de knieschijven steeds naast de knie en lopen de hondjes vaak mank door pijn en ongemak. Alleen dure operaties bieden uitkomst, maar ook die zijn niet zonder risico. Daarnaast zijn de botten van de chihuahua klein en dun waardoor ze gemakkelijk breken. Een val van kleine hoogte, een sprong of een klein ongelukje kunnen al genoeg zijn om hun kleine, fragiele botjes te breken. Ze kunnen daardoor al ernstig gewond raken als ze alleen maar aan het spelen zijn met soortgenoten. De chihuahua is een ziekelijk en kwetsbaar hondje geworden, alleen maar omdat mensen zo nodig een hondje willen dat in een handtas past.

Het aantal bekende erfelijke aandoeningen bij dit ras is 33. Let wel op: deze aandoeningen komen voor bij ‘gewone’ chihuahua’s. Pearl is nog veel kleiner. Bij haar geboorte woog ze amper 28 gram en paste ze in een theelepeltje. Vandaag weegt ze nog steeds minder dan de helft van het normale gewicht van een chihuahua. Wat een verschrikkelijk lijden staat dit hondje nog te wachten.

Foto: Guinness World Records

Nina Cohen

Nina Cohen

Beleidsmedewerker

Lees meer