Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel is een middelgroot hondenras dat bijzonder vrolijk is en altijd kwispelt met zijn staart. De oorsprong van dit ras laat zich aan de hand van de naam makkelijk raden: Groot-Brittannië. Hier werd het ras voorheen voornamelijk voor de jacht ingezet. Tegenwoordig is deze hondensoort een populair gezelschapsdier in veel huishoudens. In dit artikel alles over dit vrolijke hondenras!

Ontstaansgeschiedenis

De Engelse Cocker Spaniel komt uit Groot-Brittannië. Het is na de Amerikaanse Cocker Spaniel de kleinste Spaniel die nog voorkomt. De naam Cocker Spaniel komt van het Engelse woord “Woodcock”, wat “houtsnip” betekent. Dit is de naam van de vogelsoort die oorspronkelijk vooral werd bejaagd met behulp van deze spanielvariëteit.

Uiterlijk

De Engelse Cocker Spaniel is een middelgroot hondenras: de schouderhoogte bedraagt zo’n 38 tot 41 cm. Een volwassen exemplaar weegt tussen de 10 en 15 kg, afhankelijk van de grootte van de hond. Het is het ras met de meeste kleurvariëteiten: eenkleuren (zwart, rood en “black and tan”), maar ook vele meerkleuren (zwart-wit, rood-wit, zwart-wit-tan, bruin-wit-tan, blauwschimmel, oranjeschimmel, driekleurschimmel en leverschimmel) komen voor. De vacht behoort glad en zijdeachtig te zijn. Tegenwoordig zijn de Cockers flink behaard.

Karakter

Vroeger werd de Engelse Cocker Spaniel vooral gebruikt voor het opsporen en apporteren van kleinwild, waaronder dus de houtsnip. Tegenwoordig zien dit ras nog wel tijdens de jacht, maar ook als gezins- en gezelschapshond. Engelse Cockers zijn zeer vrolijk van aard, bijzonder levendig en intelligent. Over het algemeen zijn ze zeer gesteld op hun baas en daardoor kunnen ze zeer aanhankelijk zijn. Hij kan, mits goed gesocialiseerd, zeer goed opschieten met andere honden en huisdieren, evenals met kinderen.

Opvoeding en verzorging

Doordat de Engelse Cocker Spaniel erg meegaand is, heeft hij snel in de gaten wat er van hem verlangd wordt. Maar goede opvoeding is wel een must. Wanneer zijn baas niet consequent genoeg is en het dier te veel zijn eigen gang kan gaan, kunnen de rollen gemakkelijk worden omgedraaid.

De Engelse Cocker Spaniel heeft door zijn achtergrond als jachthond de nodige beweging nodig: een stevige wandeling van een minimaal een uur is wat het dier dagelijks zeker nodig heeft. Een half uurtje fietsen kan als goed alternatief dienen en zal de hond erg leuk vinden. Daarnaast is hij gek op zwemmen. De Cocker leent zich ook goed voor alle moderne hondensporten zoals Obedience, fly-ball en behendigheid. Elke oefening die je met je Cocker doet geeft hem meer zelfvertrouwen. Dit maakt een standvastige hond van hem!

Gerelateerde artikelen

Meer info