Fietsen met je hond

Nu het voorjaar er zit aan te komen is het tijd weer lekker naar buiten te gaan! En zijn jij en je hond wel toe aan wat beweging? Fietsen met je hond naast je fiets kan erg leuk zijn! Er zijn wel een paar dingen waarop je moet letten als je je hond op deze manier wilt uitlaten.

Het voorjaar lijkt er nu echt aan te komen. Het wordt weer wat warmer en het zonnetje schijnt volop. Een fietsritje is met deze temperaturen best aangenaam! En wat is er nu leuker om dit samen met je hond te doen? Bouw het lopen naast de fiets langzaam op. Het dier zal even moeten wennen aan deze manier van uitlaten en hij moet natuurlijk conditie opbouwen. Begin daarom met kleine stukjes en bouw dat langzaam op tot langere afstanden op de fiets. Is het warm weer, dan kun je beter niet op de fiets stappen, honden raken snel oververhit. Je kunt je hond dan beter gewoon wandelend uitlaten.

Warming up

Net zoals mensen hebben ook dieren een warming-up nodig. Ga dus niet gelijk vol van start, maar begin en eindig in een rustig fietstempo. Warme spieren zorgen ervoor dat de kans op blessures kleiner is.

Beste voor hond is drafje

Laat je hond het tempo bepalen. Voor de gewrichten van het dier is een ‘drafje’ de beste snelheid. De romp van je hond blijft daarbij recht. Als je te hard gaat, moet je hond overgaan in een soort ‘galop’, waarbij hij zijn romp moet kantelen. De schouders en heupen komen bij een galop beurtelings omhoog. Dit is erg belastend voor de gewrichten en om die reden niet aan te raden. Fiets daarom bij voorkeur in een rustig tempo.

Veilig fietsen met je hond

Veiligheid is natuurlijk eveneens een belangrijke zaak. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten.

Kort aanlijnen

Belangrijkste is dat je de hond weinig ruimte aan de riem geeft, maar wel ontspannen laat lopen. Een te lange lijn is gevaarlijk. Je hond kan dan te vrij bewegen wat voor jou en overig verkeer een risico is. Daarnaast kan een slappe lijn tussen de spaken komen.

Riem niet in hand of aan het stuur

Houd de riem niet in de hand en zeker niet aan het stuur. Wanneer er plots meer kracht op de riem komt te staan kan het stuur een kant op schieten met alle gevolgen van dien. Een val is snel gebeurd.

Kies voor een fietsbeugel

Er zijn diverse bevestigingsmiddelen voor aan de fiets te koop. Met bevestiging op deze manier is de kans op een valpartij veel kleiner. Deze fietsbeugels zijn voorzien van een veer waardoor plotselinge rukken aan de lijn er niet voor zorgen dat je valt.


Honden fietsbeugel - altranet dogrunner Honden fietsbeugel – altranet dogrunner


Gerelateerde artikelen

Meer info