Gebitsproblemen bij honden en katten herkennen en voorkomen

Dieren, en in het speciaal katten, zijn meesters in het verbergen van hun pijn. Deze uitspraak hoor je vaak, en klopt zeker. Het is daarom vaak lastig om te weten wanneer ze last hebben van gebitsproblemen. Gelukkig zijn er wel een aantal signalen die kunnen duiden op pijn aan het gebit van je hond of kat. In dit artikel de belangrijkste aandachtspunten.

Snel naar:


Symptomen van gebitsproblemen

Hoewel het dus niet altijd makkelijk op te merken is waar je hond of kat nu precies last van heeft, kunnen de volgende symptomen duiden op tandproblemen:

  1. Stinken uit de mond: Een onaangename geur uit de bek van je huisdier kan een teken zijn van tandvleesontsteking of andere gebitsproblemen.
  2. Speekselen: Overmatig speekselen kan een reactie zijn op pijn of ongemak in de mond.
  3. Bruine aanslag op de tanden/kiezen: Dit kan een teken zijn van tandplak of tandsteen, wat kan leiden tot ernstigere gebitsproblemen zoals parodontitis.
  4. Langzamer eten of aan één kant kauwen: Als uw huisdier plotseling langzamer eet of vooral nog kauwt aan één kant van zijn gebit, kan dit duiden op pijnlijke tanden of tandvlees.
  5. Bloedend tandvlees: Bloedend tandvlees is vaak een teken van tandvleesontsteking of andere gebitsproblemen.
  6. Schudden met de kop: Als je hond of kat vaak met zijn kop schudt, kan dit een teken zijn van ongemak of pijn in de mond.
  7. Na het eten met de poten de bek ‘afvegen’: Dit gedrag kan een poging zijn om pijn in de mond te verlichten.
  8. Wil niet in de buurt van het gebit worden aangeraakt: Wanneer je huisdier ineens niet meer wil worden aangeraakt rondom de mond, kan dit een teken zijn dat hij pijn ervaart.

Deze symptomen worden vaak waargenomen wanneer tandproblemen ontstaan zijn. Vaak zul je een combinatie van klachten opmerken.


Gevolgen van gebitsproblemen

Tandproblemen zijn helaas niets zeldzaams bij dieren. Meer dan de helft van de katten en honden hebben gebitsproblemen. Dit kan zorgwekkend zijn. Wanneer uw huisdier een vies gebit heeft, kunnen bacteriën via de bloedbaan in de organen terecht komen en daar problemen veroorzaken. Daarnaast kan de eetlust van het dier achteruit gaan, wat ook voor de nodige gezondheidsproblemen zorgt.


Preventie en behandeling

Tandproblemen wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Gelukkig is het gebit van je hond of kat goed schoon te houden. Het is belangrijk om regelmatig de mond van je huisdier te controleren. Ziet alles er nog goed uit? Ruikt de mond niet vies? En merk je geen afwijkend gedrag? Het kan goed helpen het gebit regelmatig te poetsen, al kan dat soms een hele opgave zijn. Dan zijn kauwsticks of speciale voeding een goed alternatief, al blijft een bezoekje aan de dierenarts soms nodig. Een fris en schoon gebit draagt bij aan de algehele gezondheid en het welzijn van het dier.

Tanden poetsen

tanden poetsen hond

Kauwsticks

Dentastix, iedere hondeneigenaar heeft er vast van gehoord of ze in de dierenwinkel wel eens zien liggen. Deze snack voor honden heeft een speciale vorm die etensresten tussen de tanden helpt verwijderen. Je hond krijgt er zeker geen 100% schoon gebit van, maar het helpt wel de ergste resten te verwijderen.

Gebruik Vetaquadent

Vetaquadent is een vloeistof die je door het water van je hond mengt. Het bevat bestanddelen die helpen bij de bestrijding van tandplak, tandsteen en slechte adem bij de hond en kat.

Dieetvoeding

Werken bovenstaande oplossingen niet? Een speciale dieetvoeding kan ook een oplossing bieden. Een voorbeeld van dergelijke voeding is het Dental dieet van Royal Canin. Voor zowel hond als kat is er een variant. De grootte van de brokken en speciale structuur van deze brokken zorgen voor een reiniging van het gebit van je dier. Ze zijn minder krokant/knapperig dan normale brokken, maar bewegen wat mee met de tanden. Hierdoor poetsen ze als het ware het gebit tijdens het kauwen. Daarnaast zijn er enzymen toegevoegd die helpen bij de reiniging van het gebit.


Toch problemen?

Heb je toch een van de eerder genoemde symptomen opgemerkt? Dan is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen. Daar kunnen ze een grondige mondcontrole uitvoeren en indien nodig een passende behandeling aanbevelen. Overleg bij toepassen van een van de oplossingen sowieso altijd even met de dierenarts. Beter zeker zijn van een gezond gebit dan tandproblemen te laten ontwikkelen.

Tandsteenbehandeling

Tandsteen dat eenmaal gevormd is, is helaas niet meer zomaar weg te poetsen. Om van dit probleem af te komen is een gebitsbehandeling nodig bij een specialist. Een afspraakje bij de dierenarts is dus de enige optie. Gedurende deze behandeling wordt al het tandsteen verwijderd en worden de tanden en kiezen direct gepolijst. Door eventuele ontstekingen van het tandvlees ontstaan er vaak holtes (pockets) naast de gebitselementen. Hierin hopen zich etensresten, haren en ontstekingsproducten op welke voor verdere ontstekingen kunnen zorgen. Deze pockets worden daarom direct meegereinigd. De ontsteking van het tandvlees kan dan zoveel mogelijk genezen.

Meer info