Gebitsverzorging hond, houd de tanden van je hond gezond

Voor de gezondheid van je hond is een goede verzorging van het gebit van groot belang. Gezonde, sterke tanden zorgen ervoor dat het dier goed kan eten en zich lekker kan uitleven op een bot of een tak in het bos. Maar er liggen een aantal tandproblemen op de loer die voor vervelende pijn of zelfs ontstekingen kunnen zorgen. Gelukkig kun je je hond een stuk op weg helpen met het gezond houden van het gebit. In dit artikel aandacht voor gebitsverzorging bij honden.

Gebitsproblemen

Vrijwel elke hond krijgt in de loop van het leven problemen met het gebit. De een groter dan de ander, maar allen resulteren ze veelal in pijn voor het dier. Verschijnselen van gebitsafwijkingen bestaan uit pijn, stank uit de bek, verminderde eetlust, gewichtsverlies, speekselen, bloedingen, ontstekingen en gedragsveranderingen. Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn voor gebitsproblemen bij honden ( afbreken van elementen, slijtage, standsafwijkingen, ontstekingen of tumoren in de bek), worden de meeste problemen veroorzaakt door de vorming van tandsteen.

Tandproblemen herkennen

Honden met gebitsproblemen gaan vaak stinken uit de bek. Door pijn als gevolg van deze problemen kan de eetlust verslechteren. Ook kan het zijn dat het dier minder graag wordt aangehaald of zich afzondert. Tanden en kiezen kunnen verloren gaan en kunnen er in het hele lichaam problemen ontstaan door bloedvergiftiging en ontstekingen door uitzaaiende bacteriën. Deze problemen kunnen serieuze vormen aannemen doordat ze bijvoorbeeld in het hart en de nieren voor schade zorgen.

Tandplak en tandsteen

Na elke maaltijd blijft er een laagje ‘tandplak’ achter op het gebit. Wanneer dit niet verwijderd wordt, verandert het zachte tandplak op den duur in tandsteen. Tandsteen is een harde, vastzittende bruine laag op de tanden en kiezen en veroorzaakt de stank, ontstekingen en pijn.

Tandsteen voorkomen

Tandsteen is relatief gemakkelijk tegen te gaan:

  • Tanden poetsen
  • Speciale voeding; er bestaat hondenvoer dat helpt tegen tandsteen en een onfrisse adem voorkomt
  • Speciale kauwstaafjes; wanneer poetsen niet goed werkt is een speciale kauwstaaf die plak voorkomt een goed alternatief
  • Aanvullende producten door het eten (Bucco-Fresh) of drinkwater (Vet Aquadent) mengen

Dentastix gebitsverzorgende kauwstaaf Dentastix gebitsverzorgende kauwstaaf


Bucco Fresh dental Bucco Fresh dental


Vet aquadent tandplak tandsteen preventie Vet Aquadent


Tandsteenbehandeling

Tandsteen dat eenmaal gevormd is, is helaas niet meer zomaar weg te poetsen. Om van dit probleem af te komen is een gebitsbehandeling nodig bij een specialist. Een afspraakje bij de dierenarts is dus de enige optie. Gedurende deze behandeling wordt al het tandsteen verwijderd en worden de tanden en kiezen direct gepolijst. Door eventuele onstekingen van het tandvlees ontstaan er vaak holtes (pockets) naast de gebitselementen. Hierin hopen zich etensresten, haren en ontstekingsproducten op welke voor verdere ontstekingen kunnen zogren. Deze pockets worden daarom direct meegereinigd. De onsteking van het tandvlees kan dan zoveel mogelijk genezen.

Gerelateerde artikelen

Meer info