Geen stamboom meer voor honden met te korte snuiten

Er worden per 18 mei 2020 geen stambomen meer verstrekt aan raszuivere kortsnuit honden die niet voldoen aan de criteria van de wet. Het gaat daarbij vooral om rashonden als de mopshond, de Engelse en de Franse bulldog. 

Handhaving

Alle stambomen worden in Nederland uitgegeven door de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie van rasverenigingen. De Raad van Beheer vroeg minister Schouten om uitzonderingen op de handhavingscriteria voor kortsnuiten toe te staan. Maar de minister houdt vast aan de geldende criteria, waarop de Raad van Beheer besloot per 18 mei alleen raszuivere honden met een langere snuit een stamboom te geven.

Geïmporteerde kortsnuiten

Volgens de Raad van Beheer is er sprake van een oneerlijke handel als zij deze rassen met erg korte snuiten niet meer mogen fokken, maar de import van deze hondjes nog wel mogelijk is. De geïmporteerde honden blijven namelijk voor de handhavingscriteria buiten schot. Van sommige rassen wordt meer dan 70% in Nederland geïmporteerd voor de verkoop.

Petitie importverbod

De Sophia-Vereeniging is blij dat de minister vasthoudt aan de regels om het probleem van de te korte snuiten op te lossen. Tegelijk delen wij de zorgen over de importhonden. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging voor een importverbod op doorgefokte dieren. Help de honden en steun dit importverbod door onze petitie te tekenen.

Het bericht Geen stamboom meer voor honden met te korte snuiten verscheen eerst op Sophia-Vereeniging.

Lees meer