Het blijft een labrador…

Met grote happen pakt de zwarte labrador alle besjes die hij te pakken kan krijgen. Net alsof hij nooit te eten krijgt. De struik beweegt alle kanten op en het verbaast mij dat er ondertussen nog geen takken zijn afgebroken. “Ja ach, het blijft een labrador” zegt zijn baasje met een glimlach. “Sinds hij heeft ontdekt dat hij besjes van de bomen kan eten, blijft hij het maar doen. Maar ik vind het niet zo erg, dit zijn maar vlierbessen.” Ik kijk haar een beetje verbaasd aan gezien vlierbessen wel degelijk giftig voor honden (en mensen) kunnen zijn…

Niet zo onschuldig als het lijkt

Ik hoor het wel vaker; hondenbaasjes die zeggen dat het nu eenmaal een typisch raskenmerk is dat hun hond alles eet wat hij tegenkomt. Ze kunnen er simpelweg niks aan doen, dus laten ze het maar voor wat het is. Toch zou ik graag hondeneigenaren erop willen attenderen dat het wel degelijk van belang is om serieus naar dit (ongewenste) eetgedrag te kijken. Het is namelijk helemaal niet zo onschuldig als het lijkt! Honden kunnen ernstig ziek worden of zelfs overlijden van het eten van dingen op straat. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Hondenpoep kan zorgen dat jouw hond parasieten binnen krijgt waar hij ziek van wordt.
  • Giftige planten, zoals bessen en paddenstoelen kunnen dodelijk zijn.
  • Paardenpoep lijkt heel onschuldig, maar dat is het niet. Als een paard recentelijk is ontwormt kan je hond een dodelijke hoeveelheid ontwormmiddel binnen krijgen.
  • Zwerfafval kan scherpe randen bevatten, waardoor de hond beschadigingen in zijn maag-darmstelsel kan oplopen.

Het gedrag ombuigen

Eten is een zelfbelonend systeem. Wanneer honden eenmaal geproeft hebben van al het lekkers op straat zullen ze vaker hun neus achterna gaan. Het gedrag zal op den duur een gewoonte worden, waardoor het nog moeilijker wordt om het te veranderen. Probeer situaties te voorkomen door je hond uit te laten in schone uitlaatgebieden. Of houd je hond aan een lange lijn. Hierdoor kun je voorkomen dat hij zijn neus achterna gaat. Met name bij stukken waarvan je weet dat er veel poep ligt.

Leer je hond dat hij wat leukers of lekkerders krijgt wanneer hij geen dingen van de straat gaat eten. Neem bijvoorbeeld zijn favoriete snoepjes of balletje mee tijdens het wandelen. Zodra je ziet dat de hond twijfelt om naar wat lekkers toe te lopen, trek je zijn aandacht met je stem. Zodra de hond aandacht voor je heeft, bied je hem het dat extra lekkere koekje aan of ga je spelen met zijn favoriete bal. Als je hond al vaker van straat heeft gegeten is het belangrijk deze stap eerst aan de lange lijn te oefenen, om te voorkomen dat de hond toch kiest voor het lekkers van de straat.

Hiernaast is het belangrijk om je hond het commando los aan te leren. Zeker als je hond weleens voorwerpen van de straat pakt die scherp kunnen zijn. Leer je hond dit commmando thuis al aan, zodat je hond snapt wat jij bedoelt. Ga dus niet tegen je hond roepen “Los! Los! Los!” als hij een blikje in zijn bek heeft. Dit heeft totaal geen zin als het dier het commando niet kent. In dat geval kun je beter proberen het voorwerp te ruilen voor een koekje of een speeltje.

Achterliggende oorzaak

Blijft je hond overmatig van de grond eten? Ga dan bij jezelf na of het kan zijn dat je hond in zijn dieet bepaalde voedingstoffen tekort komt. Wellicht dat aanpassingen in het dieet de oplossing zijn. Mocht dit niet helpen, dan is het verstandig om te onderzoeken of er een medische oorzaak achter dit gedrag zit. Als je dit ook hebt uitgesloten, dan kun je nog advies vragen bij een gecertificeerde hondengedragsdeskundige. Hij/zij kan je helpen met de training en achterhalen of wellicht stress een oorzaak is van dit gedrag.

De zwarte labrador

Als medehondenbaasje heb ik de eigenaar van de zwarte labrador geadviseerd om goed op te letten wat haar hond eet. Voor je het weet zit je bij de dierenarts… En ja, bij het ene ras heb je als eigenaar net wat meer discipline nodig dan bij het andere ras, maar dat maakt hondentraining juist een leuke uitdaging!

Auchel Huijbregts

Auchel Huijbregts

Officemanager en projectmedewerker

Lees meer