Het probleem met kortsnuitige honden

Honden zijn de ultieme gezelschapsdieren voor velen. Ze zijn aanhankelijk, trouwe en je kunt ook nog eens gezellig met ze op stap. Niet voor niets lopen er in Nederland meer dan twee miljoen honden rond als huisdier. Maar als het om de gezondheid van honden gaat, zijn er enkele zorgen opgedoken, vooral met betrekking tot kortsnuitige hondenrassen.

Wat zijn kortsnuitige honden?

Honden met een opvallend platte neus, waaronder de Franse Bulldog, de Mopshond en de Engelse Bulldog, hebben een schattig uiterlijk met hun vlakke, ronde kop en compacte lichaamsbouw. Deze rassen zijn populair vanwege hun lieve uitstraling en vriendelijke karakter. Echter, hun schattige uiterlijk heeft een donkere kant die voor de dieren gepaard gaat met vervelende gezondheidsproblemen.

Gezondheidsproblemen bij kortsnuitige honden

Het probleem met kortsnuitige honden is dat hun uiterlijk vaak gepaard gaat met ernstige gezondheidsproblemen. Deze rassen hebben een schedel die te klein is voor hun hersenen en een luchtwegsysteem dat vaak beperkt is. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, oververhitting en een verminderd vermogen om te spelen en te genieten van een actief leven.

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS)

BOAS is een aandoening die honden belemmert in hun ademhaling vanwege beperkingen in hun luchtwegen die de dieren danken aan hun lichaamsbouw. Dit leidt tot symptomen als zware ademhaling, snurken, oververhitting en verminderd uithoudingsvermogen. Deze ernstige ademhalingsproblemen komen vooral voor bij kortsnuitige honden en beïnvloeden de levenskwaliteit van deze dieren aanzienlijk. De behandeling van BOAS omvat in veel gevallen chirurgische ingrepen om de luchtwegobstructies te corrigeren. De gevoeligheid van kortsnuitige hondenrassen voor deze aandoening zijn aanleiding geweest voor extra regelgeving voor het fokken met deze dieren.

Meer over BOAS bij honden

Andere veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden met een platte neus zijn gebitsproblemen, huidplooieninfecties en oogproblemen. Deze problemen zijn niet alleen pijnlijk voor de hond, maar kunnen ook leiden tot aanzienlijke dierenartskosten voor hun eigenaren.

Nieuwe regels voor het fokken van honden met een platte neus

Gelukkig zijn er stappen ondernomen om het welzijn van kortsnuitige honden te verbeteren. De Nederlandse overheid heeft onlangs strengere regels ingevoerd voor het fokken van deze rassen. Deze regels zijn bedoeld om de gezondheid en het welzijn van deze honden te beschermen. Ze omvatten:

  1. Verplichte gezondheidstesten: Fokkers moeten hun honden laten testen op erfelijke aandoeningen om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor fokdoeleinden.
  2. Beperking van het aantal nesten: Teefjes mogen slechts een beperkt aantal nesten hebben om overmatige fok te voorkomen.
  3. Verplichte registratie: Fokkers moeten hun honden registreren, zodat er meer toezicht is op het fokproces.
  4. Verbod op advertenties voor kortsnuitige honden met extreme uiterlijke kenmerken: Advertenties die honden met overdreven platte gezichten promoten, worden ontmoedigd.

Rijksoverheid / NVWA

Overtreding van deze regelgeving kan leiden tot boetes en juridische vervolging van fokkers en eigenaren.

Het belang van bewustwording

Het is van cruciaal belang dat potentiële eigenaren van honden met een platte neus zich bewust zijn van de gezondheidsproblemen die deze rassen kunnen ervaren. Overweeg zorgvuldig of dit type hond bij je levensstijl past en zoek naar fokkers die zich houden aan de nieuwe regelgeving.

Meer info