Hij doet niks hoor

Je leest het goed. Ik werk bij de Sophia-Vereeniging en ik ben bang voor honden. Ik steek mijn handen in het vuur voor dierenwelzijn van alle huisdieren in Nederland. Maar ik loop een blokje om voor een van de meest geliefde huisdiersoorten: de hond. Althans, dat deed ik. Intussen heb ik, mede dankzij mijn werk, genoeg kennis verzameld om de angst de baas te zijn. Maar een hondenmens word ik nooit.

Geen enkel huisdier neem je lichtzinnig

Misschien gaat hondenwelzijn me juist daarom op een andere manier extra aan het hart. Ik vind het voor hond en mens zo ontzettend belangrijk dat hondeneigenaren goed weten waar ze aan beginnen. Geen enkel huisdier neem je lichtzinnig, maar een hond al helemaal niet.

Toen er de afgelopen twee coronajaren een run op honden kwam, werd ik zenuwachtig. Ik geloofde er niks van dat al deze mensen volledig beseften waar ze aan begonnen. Dan heb ik het nog niet over het feit dat er tijdens de pandemie nauwelijks een cursus of gelegenheid was om je hond onder goede begeleiding te trainen en op te voeden. De gevolgen van de ondoordacht genomen honden kunnen nog jarenlang merkbaar zijn. Deskundigen spreken hun zorgen al uit over het toenemende aantal bijtincidenten.  

Coronahonden

Nu wilde ik schrijven over mijn strandwandeling. Hoe ik ging uitwaaien maar onbedoeld belandde op het stranddeel waar de loslopende honden me om de oren vlogen. Wild enthousiast, spelend in de branding, ravotten met soortgenootjes. Ik verbaasde me over hoe ver weg van hun eigenaren de honden renden. En hoe een flink aantal baasjes naar hun Diesel brulden om terug te komen, maar geen hond die luisterde. De schrik zat er toch even in toen een grote hond, tientallen meters van zijn eigenaar vandaan, met een rotvaart recht op me af kwam. Hij liep me letterlijk overhoop terwijl ik op de duinrand van het zonnetje zat te genieten. Een paar pootafdrukken rijker besloot ik weer naar huis te gaan. Was dit een resultaat van al die onopgevoede coronahonden

Respect voor je huisdier

Ik wilde schrijven over deze strandhonden. Over het belang van goed nadenken voor je een hond neemt en zeker weten dat je je hond alles kan geven wat hij nodig heeft. Over je hond respectvol behandelen als een hond. Want je liefste huisdier is dan wel een volwaardig gezinslid maar blijft een dier en is geen mens.  

Bijtincident

Maar toen stuurde mijn collega een artikel over een bijtincident dat al voor corona plaatsvond. Een drama dat me nooit heeft losgelaten. De hond van een opa en oma beet hun kleinkindje dood. De grootouders worden nu toch vervolgd. Een vreselijk drama voor alle betrokkenen. Daarbij verbleekt mijn verbazing over de strandhondeneigenaren. Of m’n irritatie bij ‘schattige’ foto’s van je hond naast je pasgeboren baby op de bank. Of de ‘hij doet niks hoor’ als je hond op iemand af rent die daar niet van gediend is.

Daarom eindig ik hier met een hartenkreet. Houd je hond op verantwoordelijke wijze met respect voor zijn aard. Daar wordt je hond blij van en jij en je medemens ook.  

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager

Lees meer