Hollandse Herder

De Hollandse Herder is een middelgroot herdershondenras dat zijn oorsprong vindt in Nederland, waar het dier uiteraard zijn benaming aan te danken heeft. Het zijn imposante herdershonden die, mits juist opgevoed, zeker onderdeel van een gezin met kinderen kunnen zijn. Een volwassen Hollandse Herdershond wordt ongeveer tussen de 57 en 62 centimeter hoog (schofthoogte). Een volgroeid teefje blijft iets kleiner met een schofthoogte van gemiddeld zo’n 55 cm. en een maximum van ongeveer 60 cm. Een volwassen hond weegt ongeveer tussen de 24 en 28 kilo.

Uiterlijk

Een volwassen reu heeft een schofthoogte van zo’n 57 tot 62 cm en een teefje is met een hoogte van ongeveer 55 tot 60 centimeter wat kleiner. Een volwassen Hollandse Herder wordt wanneer hij volgroeid is maximaal zo’n 30 kilo zwaar, waarbij een reu wat zwaarder is dan een teefje. Afhankelijk van de variant is de vacht kort- of langharig, eventueel met ruwe haren.

Varianten

De Hollandse Herdershond bestaat in verschillende varianten, welke zich onderling voornamelijk onderscheidend door hun vacht. Naast de langhaar en korthaar bestaat eveneens een ruwhaar variant. Qua grootte doen ze niet onder voor elkaar, eveneens als de lichaamsbouw.

Karakter van de Hollandse Herder

Hollandse herders gaan goed samen met kinderen en zijn daarom uiterst geschikte honden voor gezinnen met kinderen. Het zijn sociale dieren en ze kunnen goed overweg met andere honden. Naast het lieve karakter valt de gehoorzaamheid eveneens op: ze luisteren goed en je kunt ze gemakkelijk commando’s bijbrengen.
Een Hollandse herder kan prima alleen blijven, maar heeft liever mensen om zich heen. Te lang alleen zijn kan ervoor zorgen dat de hond zich gaat misdragen omdat hij zich verveelt. Wees je ervan bewust dat dit ras aandacht nodig heeft. Hollandse herders hebben voldoende beweging nodig. Het zijn actieve honden die regelmatig een goede wandeling nodig hebben.

Opvoeding en verzorging

Bij het opvoeden is het belangrijk dat je duidelijk en consequent bent. Wees hier scherp op! Wanneer tijdens de opvoeding niet strikt opgetreden wordt, kan het intelligente karakter van het ras ervoor zorgen dat de ongehoorzaam of dominant worden. Deze intelligentie is bijvoorbeeld terug te zien in soms wat eigenwijs gedrag: wanneer het dier geen nut ziet in je gevraagde commando zal hij je opdracht ook niet uitvoeren.
De hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan het verzorgen van de vacht is afhankelijk van de variant. Een langharige Hollandse Herder vergt uiteraard wat meer verzorging. Een wekelijkse kam- en borstelbeurt is dan zeker nodig om de vacht in optimale conditie te houden.

Raskenmerken Hollandse Herder

Rasnaam Hollandse Herdershond
Ras formaat Middelgrote hondenrassen
Afkomst Nederland
Varianten
  • Korthaar
  • langhaar
  • ruwhaar
Andere benamingen ras
SCHOFHOOGTE
  • Reu: 57 tot 62 cm.
  • Teef: 55 tot 60 cm.
GEWICHT
  • Reu: +/- 28 tot 30 kilo.
  • Teef: +/- 25 kilo.
TYPE HOND Herdershonden
VACHT kortharig

Meer info