Asiels zitten vaak vol met honden. Er wordt vaak gedacht dat er alleen maar oudere honden zitten te wachten op een nieuw baasje, maar dit is niet waar. Ook puppy’s zijn hier te vinden. Deze honden zoeken allemaal een baasje dat hun liefde en een gouden mand kan bezorgen. En wat is er nu mooier dan dat jij zijn “redder” bent die een liefdevol thuis voor het diertje hebt? Een hond adopteren betekent vaak een vriend voor het leven.
Welke hond?; een dierenasiel helpt je
Het asiel kan je goed helpen bij adopteren van een hond. Ze zullen kijken naar hoe je woont, of je kinderen hebt, wat je levensstijl is, of je veel thuis bent of juist niet. Hiervoor moet je een vragenlijst invullen en dan kunnen de medewerkers zien welke hond goed bij jou past. Bij een nieuwe hond is het altijd even wennen aan elkaar en daar helpt het asiel je mee.
Pup, of oudere hond?
Je hebt goed nagedacht en je wil een hond adopteren, dan moet je eerst de keuze maken of je voor een jonge hond wil gaan of een oudere. Een jonge hond zit vol energie. Als je gaat voor een jonge pup moet je deze nog helemaal opvoeden. Een oudere hond is wat rustiger en vaak heb je het geluk dat deze de basisregels weet en al zindelijk is.
Honden met een rugzakje
Soms is er een negatief beeld over een hond adopteren uit een asiel. Er wordt te snel gedacht dat het om probleemhonden gaat. Honden die iedereen bijten of alles kapot maken in huis. Het opvoeden van een hond wordt wel vaak onderschat, maar er zijn meer redenen dat een hond in een asiel terecht kan komen. Niet alle honden hebben een rugzakje.
Waarom belanden honden in het asiel?
Het kan zijn dat iemand in het gezin allergisch blijkt voor de hond. Een stel kan ook gaan scheiden en alleen de zorg voor de hond niet aankan. Of iemand krijgt gezondheidsproblemen. Geld kan ook een rol spelen, bij een allergie. Het kan zijn dat een hond speciaal voer nodig heeft, wat zijn baasje niet kan betalen. Een hond wordt dan ook vaak afgestaan. Hele verdrietige situaties. Je ziet ook wel oudere mensen die verhuizen naar een verzorgingstehuis, waar huisdieren niet welkom zijn. Dan moet er ook een verdrietige keuze gemaakt worden. Medewerkers in het asiel zullen altijd eerlijk zijn over het verleden van de hond.
Het adoptieproces
Bij het adopteren van een hond begin je met een afspraak bij het asiel. Je vult het aanvraagformulier in en dan word je gebeld wanneer er een hond binnen komt die bij jou past. Je wordt dan gevraagd naar het asiel te komen en krijgt een ontmoeting met de hond. Een medewerker van het asiel kijkt hoe de hond op jou reageert. Als je nog meer huisdieren hebt, wordt er ook gekeken of dat klikt. Soms wordt het aangeraden om de hond eerst een paar keer in het asiel te ontmoeten voordat je hem mee mag nemen naar huis. Zo kan de hond langzaam wennen.
- Intake: Intake bij asiel (vragenlijst invullen)
- Bericht: Asiel neemt contact op als er een passende hond binnenkomt
- Kennismaking: Uitgenodigd op asiel om kennis te maken met het dier
- Beoordeling: Beoordeling of de hond bij je past
- Soms extra kennismaking
- Heb je al huisdieren? Testen of ze samen gaan
- Match! Match? Je nieuwe huisdier mag met je mee!
Een hond adopteren is niet gratis
Een hond adopteren is niet gratis. Vaak wordt er om adoptievergoeding gevraagd. De prijzen zijn per asiel verschillend. Deze kosten zijn er om het verblijf van de hond in het asiel te dekken. Een teefje kost meer vanwege de sterilisatie. Met dat geld kan een asiel weer andere dieren helpen. Een hond uit het asiel heeft zijn vaccinaties gehad, een castratie of sterilisatie en een controle bij een dierenarts. Uiteraard dien je ook rekening te houden met de kosten voor de verzorging van het dier, die vanaf dat moment natuurlijk voor jouw rekening zijn.
Een hond uit het buitenland adopteren
Je kan er ook voor kiezen om een hond uit het buitenland te adopteren. Het adoptieproces duurt vaak wel wat langer omdat deze hond de nodige papieren moet hebben, zijn inentingen en ook iemand die beschikbaar is tijdens zijn vlucht naar Nederland. Dit kan een paar week duren, maar ook maanden. Deze honden komen na aankomst in Nederland eerst voor 2 weken in een pleeggezin zodat ze langzaam kunnen wennen aan een thuissituatie. Als nieuwe baas kan je daar kennis maken met je nieuwe hond en zo kan je zien of het klikt.
Kosten voor een hond uit het buitenland halen
De kosten voor de adoptie van een hond uit het buitenland zijn wat hoger dan een asielhond uit de buurt. Dit komt omdat de hond een vliegticket nodig heeft, een chip, inentingen, castratie of sterilisatie. Daarnaast moeten honden uit het buitenland soms nog enige tijd in quarantaine in Nederland.
Meer weten over het adopteren van honden uit het buitenland? Lees ons artikel!
Hond uit het buitenland halen? Denk aan de keerzijde!
Een hond uit het buitenland halen omdat het dier daar zo’n vervelend leven heeft, het lijkt zo’n goed idee. Thuis in Nederland mag het dier gezellig in huis wonen en wordt het goed door je verzorgd. Toch is het misschien niet altijd zo’n goed idee als het lijkt om een hond uit het buitenland te halen. Let op deze aandachtspunten!
Oneindige vriendschap
Niks is mooier dan een adoptiehond een tweede leven te geven. Een onzekere hond die jij het vertrouwen terug kan geven zal jou voor altijd dankbaar zijn.