Hond of kat in de rui: maatregelen tegen rondslingerende haren

Het voorjaar komt eraan! En met de lente komt ook weer een ruiperiode bij je hond of kat. In het voor- en najaar wisselt de vacht van ‘wintervacht’ naar ‘zomervacht’ en andersom. Deze periode zul je merken dat de vacht dus verandert, met veel loslatende haren als gevolg. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de vacht in goede conditie te houden.

Verharing en rui

De ruiperiode verandert de vacht en wordt het “jasje” van je vriendje aangepast aan veranderende weersomstandigheden. Veelal hangt deze periode samen met de seizoenen. Door veranderingen in het weer, voornamelijk de temperatuur, zal de vacht ruien. Soms is het normale ritme echter ontregeld. Dat kan bijvoorbeeld door veranderende weersomstandigheden komen. Ook honden en katten die vaak binnen zijn hebben soms een ander ritme omdat deze dieren niet echt te maken krijgen met een enorme temperatuurschommeling. Als gevolg kan het voorkomen dat binnenkatten of honden die niet veel buiten komen het hele jaar door een beetje verharen!

Verschillen per ras

De rui hangt ook sterk samen met bepaalde vacht-types. Het ene honden- of kattenras verhaart meer dan andere rassen. Dat moet je beseffen bij de aanschaf en de keuze van het ras. Het overdreven hard borstelen van de vacht en slechte voeding kunnen ook het ruiproces beïnvloeden.

Rui voorkomen?

De losse haren door het hele huis zijn natuurlijk vervelend. Je moet vaker stofzuigen en de ligplaats van het dier lijkt wel een magneet voor haar! Maar wat kun je eraan doen? Nou, het liefst helemaal niks! Rui is een natuurlijk proces dat bij je hond en kat hoort. Het maakt de vacht klaar voor het volgende seizoen zodat het dier de juiste “jas” aanheeft en altijd lekker op temperatuur blijft. Dit proces wil je het liefst niet verstoren. Accepteer daarom dat je wat vaker zult moeten schoonmaken en borstel de vacht wat vaker om een deel van de losse haren op te vangen.

Rui? Naar de trimsalon!

Gelukkig zijn er een aantal manieren om het aantal haren dat je in je huis zult vinden te verminderen. Het ruien zal hoe dan ook gebeuren, maar met de juiste verzorging vang je een hoop van de haren op. Zo kun je je hond in bad doen om de aanwezige losse haren sneller kwijt te raken. Was je hond met een goede hondenshampoo, die je enkele minuten laat inwerken. Zo weken de dode en bijna dode haren goed los. Daarna spoel je de vacht goed uit. Trimsalons raden aan om de hond vervolgens droog te föhnen. Tijdens het droogföhnen kam je de vacht voorzichtig door met een speciale hondenborstel. Wil je zeker weten dat je het haar en de huid van je hond niet beschadigt? Ga dan naar de trimsalon. Professionals weten precies wat de juiste behandeling is!

Kattenvacht in conditie

Wil je toch iets proberen om kattenharen tegen te gaan? Kam het dier dan dagelijks zachtjes en wrijf daarna met een vochtige doek over je kat. Dit zorgt ervoor dat de huid in conditie blijft. Losse haren blijven achter in de doek. Het kan ook zijn dat het borstelen ervoor zorgt dat de rui sneller voorbij is. Bovendien likt je kat zelf minder haren op en dat zorgt er weer voor dat je kat minder last heeft van haarballen!

Gerelateerde artikelen

Meer info