Honden losloopgebieden

Welke natuurgebieden en stranden zijn honden welkom?

Honden hebben beweging nodig, jij houdt van wandelen: 1+1=2! Trek er samen lekker op uit en maak een uitgebreide wandeling, ieder jaargetijde een heerlijk uitje voor zowel baas als hond. Wanneer je samen met je hond een wandeling maakt laat je het dier natuurlijk het liefst lekker vrij rondrennen. Maar waar mogen honden nog loslopen tegenwoordig? In dit artikel duidelijkheid!


man met loslopende hond

Regelgeving; waar mag je hond los?

Honden mogen in Nederland op heel veel plekken loslopen. Maar er zijn ook een hoop gebieden waar honden niet zomaar welkom zijn. Op sommige locaties gelden extra regels en andere locaties zijn gedeelten van het jaar geheel verboden gebied voor honden. Veel voorkomende regels zijn als volgt:

  • Honden welkom, mits aangelijnd
  • Honden gedurende bepaalde tijdstippen welkom
  • Honden welkom buiten het broedseizoen
  • Honden welkom in specifieke seizoenen
  • Honden welkom op basis van weersomstandigheden (veelal bij stranden)

Wie maakt de regels?

Regelgeving omtrent toegang voor honden wordt opgesteld door gemeenten. Iedere gemeente mag zijn eigen regels opstellen. Daarom kom je op verschillende plaatsen in het land een hoop varianten op regels tegen.

Lees de informatieborden

Omdat iedere gemeente eigen regels kan opstellen die per gebied kunnen verschillen is het verstandig altijd vooraf even de website van de gemeente te raadplegen of je hond welkom is en tegen welke voorwaarden indien je een specifieke wandeling van plan bent te gaan maken. Daarnaast staat bij de ingang of op de parkeerplaats van de meeste bossen, stranden en andere natuurgebieden een informatiebord met de daar geldende regels. Check deze borden voor de meest actuele informatie.

Volg de “hondenetiquette”

Uiteraard volg je tijdens een wandeling met je hond altijd de honden etiquette: ruim poep op en zorg dat je hond geen overlast verzorgt bij andere gebruikers van het gebied. En wees voorbereid: niet alleen het niet opruimen van poep kan beboet worden, sommige gemeenten kunnen je zelfs al beboeten wanneer je geen poepzakjes of schepje bij je hebt!


Hond los in het bos en natuurgebieden

Honden zijn in veel bossen en op veel wandelpaden welkom, maar zeker niet overal en altijd. Zeker in het broedgebied worden honden (gedurende de hele dag) geweerd uit veel natuurgebieden omdat ze broedende vogels verstoren. In andere gebieden met kwetsbare natuur of waar honden voor overlast kunnen zorgen zijn ook verboden ingesteld. Op overtreding van een verbod staan hoge boetes. Daarom is het verstandig vooraf altijd even te controleren of de wandellocatie die je op het oog hebt wel honden toestaat. Er zijn gelukkig namelijk een heleboel plaatsen waar honden meer dan welkom zijn!

Overzicht losloopgebieden

Omdat gemeenten ieder hun eigen losloopgebieden mogen aanwijzen en daar ook veranderingen in kunnen plaatsvinden is het (vrijwel) onmogelijke en actueel overzicht van alle losloopgebieden in Nederland te bieden. De enige betrouwbare bron voor deze overzichten is de website van de betreffende gemeente waar je een wandeling gepland hebt. Met een overzicht van veel websites heb je het risico verouderde regelgeving te vinden.


Tip!: georganiseerde routes en activiteiten van Staatsbosbeheer

Een leuke tip zijn de georganiseerde uitjes en wandelingen voor honden en hun baasjes die Staatsbosbeheer jaarlijks organiseert. Hier vind je wandelingen in bijzondere natuurgebieden en bossen die je gratis zelf kunt lopen, maar ook uitjes waarbij een gids van Staatsbosbeheer je langs de meest bijzondere plekjes meeneemt en waar je hond (aangelijnd) mee kan!

Wandelingen en activiteiten met hond


Hond los op het strand

Je hond zomaar los laten lopen op het strand is ook niet overal toegestaan. De grote badplaatsen hebben vaak een totaal hondenverbod op de stranden zodat badgasten ongestoord kunnen genieten van een “schoon” strand (in ieder geval vrij van eventuele niet-opgeruimde hondendrollen). Natuurlijk gaat het meer om dat er geen honden rondlopen bij de badgasten die daar niet van gediend zijn.

Gelukkig zijn er met de ruim 450km kust die Nederland rijk is naast de stranden met een hondenverbod ook een heleboel plaatsen waar honden het hele jaar welkom zijn! Je kunt dus zeker even lekker uitwaaien en genieten van een heerlijke wandeling over het strand met je maatje op die locaties. Er zijn soms bijzondere regels van toepassing voor specifieke stranden, bijvoorbeeld:

  • Alleen tussen zonsondergang en zonsopgang zijn honden welkom
  • Gedurende het zomerseizoen alleen bij mindere weersomstandigheden (bijvoorbeeld lagere temperaturen, bij harde wind/regen etc.) mogen honden toch het strand op

Kijk voor de actuele regelgeving altijd even op de website van de betreffende gemeente. Hieronder een linkje naar een aantal van de grotere kustgemeenten:


Losloopgebieden op de Waddeneilanden

Ook op de waddeneilanden gelden regels voor het los laten lopen van honden.Veel stranden zijn vrij toegankelijk met honden en op de meeste plaatsen kunnen de dieren vrij loslopen. Hieronder een linkje naar de regels per eiland:

Meer info