Hondenfietskarren, de beste van 2024

Het weer wordt weer beter, lekker naar buiten met de hond dus! Een wandeling in de directe omgeving van je huis heb je inmiddels wel gezien, maar om nu de auto te pakken om ergens te gaan wandelen.. Pak in plaats daarvan lekker de fiets en neem je hond mee! Met een hondenfietskar ga je gezellig samen op stap. Zo is niet alleen de wandeling op de eindbestemming een feestje, maar ook de fietstocht ernaartoe. En zo heb je beiden de workout gehad!


Inhoud artikel


Fietskar?

Een fietskar voor honden, ideaal voor als je jouw trouwe viervoeter af en toe ergens mee naartoe wilt nemen. Een fietskar hang je als een soort aanhanger achter je fiets en rolt achter je mee terwijl je fietst. Het bakje is veilig en speciaal voor honden gemaakt. Het dier kan meestal vastgemaakt worden en zit in een afgesloten tentje waar hij niet zomaar uit kan springen. Het materiaal is ademend en, afhankelijk van het model, deels of geheel af te sluiten om kou en wind buiten te houden. Je hond kan door het gaas of de ruitjes lekker naar buiten kijken en meegenieten van de omgeving.


Overwegingen bij de aankoop

Een hondenfietskar is een serieuze uitgave, je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten bij de aanschaf:


Materiaalkeuze

Het materiaal van de hondenfietskar is cruciaal voor de duurzaamheid van de kar en het comfort van je hond. Kies voor een kar met een sterk frame, meestal gemaakt van staal of aluminium. De “cabine”stoffen” bekleding is bij voorkeur gemaakt van duurzaam, waterbestendig materiaal zoals nylon of polyester. Deze kunststoffen gaan lang mee en zijn makkelijk schoon te maken.


Grootte passend bij je hond

De afmetingen van de kar moeten passen bij de grootte van de hond. Zorg ervoor dat uw hond voldoende ruimte heeft om comfortabel te zitten, liggen en bewegen. Er zijn specifieke karren voor kleine, middelgrote en grote honden, kies de juiste voor jouw hond. Het gewicht van je hond is ook belangrijk, omdat elke kar een maximaal draagvermogen heeft. Het is dus belangrijk om de specificaties van de kar goed te controleren om er zeker van te zijn dat deze het gewicht van de hond kan dragen.

Ga naar maat:


XL hondenkarren

Voor de extra grote honden zijn extra grote aanhangers beschikbaar. Of je hond nu 40, 50, 60 of zelfs nog zwaarder is, de extra grote en zware fietskarren zijn gemaakt van honden tot soms wel 80 kilo of meer! Ook handig wanneer je meerdere honden in hetzelfde karretje wilt vervoeren.


Croozer Dog Tammo Hondenfietskar – XXL

 • Premium: extra luxe fietskar
 • 115 x 86 x 103 cm
 • Voor grote honden tot max. 45kg.
bol.com

Grote hondenkarren

Voor grote hondenrassen:


Trixie hondenfietskar large – rood

 • Voordelige keuze
 • 80 x 75 x 86 cm
 • voor grote honden tot max. 30kg.
bol.com

Croozer Dog Peppa Hondenfietskar – L

 • Premium: extra luxe fietskar
 • 90 x 72 x 82 cm
 • voor (middel)grote honden (tot max. 35kg.)
bol.com

Croozer Dog Enna Hondenfietskar – L

 • Premium: extra luxe fietskar
 • 90 x 72 x 82 cm
 • voor (middel)grote honden (tot max. 35kg.)
bol.com

Middelgrote hondenkarren

Voor de middelgrote hondenrassen als Border Collies en veel labradors zijn de meeste fietskarretjes wel geschikt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een XL variant, maar een gemiddelde kar is al ruim voldoende.


Trixie opvouwbare hondenfietskar M – grijs

 • Voordelige opvouwbare fietskar
 • 74 x 58 x 93 cm
 • voor middelgrote honden
bol.com

Trixie hondenfietskar middelgroot – rood

 • Voordelige keuze
 • 75 x 63 x 68 cm
 • voor middelgrote honden tot max. 22kg.
bol.com

Kleine honden fietskar

Ook voor de kleinste hondenrassen zijn specifieke karretjes beschikbaar.


Trixie hondenfietskar klein – rood

 • Voordelige keuze
 • 60 x 53 x 60 cm
 • voor kleine hondjes tot max. 15kg.
bol.com

Type gebruik

Overweeg hoe en waar je de kar gaat gebruiken, voornamelijk op wat voor terrein. Als je van plan bent om off-road te gaan, kies dan voor een kar met grote, met lucht gevulde banden voor een comfortabele rit. Rijdt je voornamelijk op glad asfalt of goede fietspaden? Dan is een exemplaar met massief rubberen banden voldoende. Mogelijk hebben de wielen nog vering ook, dit maakt het extra comfortabel voor je hond.


Inklapbaar of opvouwbaar

Veel karretjes nemen flink wat ruimte in, daarom zijn veel exemplaren gemakkelijk opvouwbaar. Maar niet iedere fietskar is even makkelijk in te klappen en op te bergen. Voor het inklappen van sommige exemplaren is gereedschap nodig om schroeven en moeren los te draaien. Anderen zijn gemakkelijk in te klappen met een hendeltje bijvoorbeeld. Dit maakt het even snel fietsen stukken makkelijker en is dus wanneer je niet de ruimte hebt om de fietskar altijd uitgeklapt neer te zetten de betere keuze.

Croozer Tammo hondenfietskar opgevouwen
Croozer Tammo opgevouwen

Ben je van plan de kar regelmatig te gebruiken, maar heb je beperkte opbergruimte? Of wil je hem makkelijk mee kunnen nemen op vakantie? Kies dan voor een makkelijk opvouwbare honden fietsaanhanger. Handig voor transport of opbergen! Onderstaande karretjes zijn makkelijk opvouwbaar (net als alle andere Croozer karretjes):


Croozer Dog Tammo Hondenfietskar – XXL

 • voor de grootste honden (tot max. 45kg.)
bol.com

Croozer Jokke Hondenfietskar – XL

 • voor grote honden tot max. 35kg.
bol.com

Gewicht van de kar zelf

Niet alleen het maximaal toegestane gewicht van je hond, maar ook het gewicht van de kar zelf kan meespelen in je beslissing. Een lichtgewicht karretje is handig als je hem vaak meeneemt. Een zwaardere kar geeft meer stabiliteit tijdens het fietsen.


Derde wiel en handvat

Sommige fietskarren hebben een derde wiel, aan de voorkant van de kar. Vaak zijn deze ook voorzien van een handvat aan de achterkant. Dit soort kar is ook los te gebruiken van de fiets. Het wordt dan een soort kinderwagen, maar dan voor je hond!


Trixie hondenfietskar ombouwset

Maak van je Trixie aanhanger een wandelwagen met derde wiel en handvat!

 • Origineel Trixie onderdeel
bol.com

Doggyride hondenfietskar ombouwset

Maak van je Doggyride aanhanger een wandelwagen met derde wiel en handvat!

 • Origineel Doggyride onderdeel
bol.com

Comfort

Geveerde banden voor een comfortabele rit

Leuk, een ontspannen fietsritje, maar wanneer je hond de kar uit stuitert natuurlijk niet zo leuk voor het dier. Een van de belangrijkste elementen om op te letten is daarom goede vering en bij voorkeur met lucht gevulde banden. De lucht in de banden dempt het contact met oneffen wegen, net als bij je fiets. Geveerde banden geven nog meer comfort en zorgen voor nog meer comfort.

Grootte van de wielen

We hebben er eerder al naar gerefereerd, maar de grootte van de wielen bepaalt voor grote mate het comfort voor je hond. Kleine wieltjes stuiteren meer en geven een minder comfortabele rit, zeker op hobbelige ondergrond. Grotere wielen zijn minder wendbaar, maar bieden wel meer comfort.

Materiaal vloer

De vloer van de kar is bepalend voor het comfort van je hond. Een harde ondergrond ligt natuurlijk minder comfortabel dan een zachte, gevoerde mat. Een harde ondergrond is opzich niet erg, leg er dan een benchdeken of kussen in zodat je hond toch lekker zacht kan liggen.

Ventilatieopeningen

Een dicht tentje is natuurlijk lekker op de koudere of regenachtige dagen, maar bij beter weer wil je natuurlijk niet dat je hond het te warm krijgt. Een beetje frisse lucht is sowieso wel lekker. Let daarom op de ventilatieopeningen die de opbouw biedt.

Regenbescherming

Je zult er vast wel eens mee te maken krijgen: regen. Of je de aanhanger nu dagelijks als vervoersmiddel gebruikt of een recreatieve gebruiker bent, het kan altijd onverwachts een keertje gaan regenen. Een fietskar met regenbescherming is dan wel zo fijn. Soms is de bekleding zelf waterdicht, bij anderen kun je een losse regenhoes bijbestellen.


Veiligheid

Aan veiligheid is goed gedacht bij de fietskarren voor honden:

Zichtbaarheid

Een veilige fietsrit begint met goede zichtbaarheid. Voor extra veiligheid zijn veel fietskarren voor honden voorzien van een opvallend of zelfs reflecterend kleurtje. Ze zijn natuurlijk wat breder dan een fiets standaard is, dat is iets waar je natuurlijk wel rekening mee moet houden. Zeker wanneer je fietst op een weg waar ook auto’s rijden is het belangrijk dat je oplet dat je wat meer ruimte inneemt dan normaal op de fiets. Vaak zijn de fietskarren daarom aan de hoeken voorzien van reflectoren zodat achteropkomend verkeer extra alert wordt gemaakt op de fietskar. Voor in het donker is verlichting op de fietskar een must. Nog beter zichtbaar zijn, ook tussen auto’s? Overweeg een vlaggetje op de kar te bevestigen. Je hebt zo een extra aandachtstrekker die ook op wat meer hoogte zichtbaar is.

Hond vastzetten

Om te voorkomen dat je hond zomaar ontsnapt, zijn vaak mogelijkheden aangebracht om het dier vast te zetten. Meestal klik je een riempje vast aan de halsband of kan het dier door middel van een harnas vastgezet worden in het karretje. Je hond heeft voldoende bewegingsvrijheid om in de aanhanger te bewegen, maar kan er niet zomaar uit springen. Dit voorkomt onveilige situaties.

Beschermend frame

Bij de meeste fietskarren is het frame ook beschermend voor je hond. Het voorkomt dat het dier bij een botsing direct de klap opvangt en geeft extra stevigheid. Een frame van metaal of aluminium is natuurlijk steviger dan een kunststof frame.


Gebruik: montage bij eerste gebruik en bevestiging achter fiets

Een fietskar komt meestal in een “bouwpakket” bij je thuis. Met een eenvoudige handleiding is het vaak een fluitje van een cent om de kar in elkaar te zetten. Soms hoef je hem zelfs alleen open te klappen, bij andere exemplaren dienen een aantal schroeven vastgedraaid te worden.


Zelf monteren

In de meeste gevallen dien je wagen nog even zelf af te monteren. Gelukkig is dit heel eenvoudig en beperkt dit zich meestal tot het bevestigen van de wielen en een aantal framedelen die in elkaar geklikt moeten worden. Daarna moet de hoes, de buitenste bekleding, er nog even overheen getrokken worden. Soms is het nodig dat er nog wat reflectoren of verlichting gemonteerd moeten worden voor eerste gebruik.


Bevestiging aan de fiets

De koppeling met de fiets kan op meerdere manieren geregeld worden:

 • Bevestiging op de naaf van het fietswiel: De meeste karretjes worden via de zijkant aan de naaf van het achterwiel van je fiets bevestigd. Door middel van een stang zit het karretje dan achter je fiets. Om bochten goed te kunnen maken zit er een scharniertje bij het bevestigingspunt. Let wel op, je kunt geen hele scherpe bochten maken. Meestal bevestig je een soort adapter eenmalig op de naaf van je fietswiel. Vervolgens klik je daar de koppeling van de fietskar op en vergrendel je die met een borgpen. Dit maakt aan- en afkoppelen heel makkelijk.
 • Trekstang aan bagagedrager of zadelpen: in sommige gevallen zit de metalen stang aan de zadelpen bevestigd. Deze variant geeft je maximale bewegingsvrijheid omdat de stang makkelijk met de bochten meebeweegt. Daarnaast is deze bevestiging voor sommige elektrische fietsen de enige mogelijkheid.

Extra koppeling voor tweede fiets

Heb je meerdere fietsen waar je de kar achter wilt koppelen? Dan kun je veelal een extra koppeling kopen zodat je deze op een extra fiets kunt bevestigen.


Trixie hondenfietskar koppelstuk

Een extra koppelstuk voor een tweede fiets of vervanging van origineel koppelstuk.

 • Origineel Trixie onderdeel
bol.com

Gebruik bij elektrische fiets

Niet iedere fietskar is zomaar geschikt voor gebruik met een e-bike. De motor van elektrische fietsen zit namelijk vaak verwerkt in de achteras van de fiets. Dit maakt het in sommige gevallen onmogelijk de fietskar via een koppeling op de achteras te bevestigen. In die gevallen is een karretje met een trekstang aan de zadelpen of bagagedrager de juiste optie.

Adapter voor framebevestiging

Past een bagagedrager bevestiging niet? En bevestiging op de naaf ook geen optie? Dan is er zelfs nog een adapter beschikbaar waarmee het karretje gemakkelijk bevestigd kan worden aan het frame van de fiets.


Hondenfietskar framebevestiging adapter

bol.com

Hond (en jezelf) laten wennen

Voordat je de eerste keer op pad gaat met je hond in de kar, is het belangrijk dat het dier gewend is aan de kar. Dit voorkomt onverwachte of plotselinge bewegingen en acties van je hond tijdens een ritje. Een hond die niet gewend is kan alle indrukken als erg vervelend ervaren. Je zult niet de eerste zijn die halverwege de rit met een piepende of jankende hond achter de fiets zit.

Zet je hond daarom alvast eens in de kar. Gaat dat goed? Begin dan met het karretje wat te bewegen en zachtjes heen en weer te rijden, uiteraard nog zonder te fietsen. Je hond kan zo kennis maken met de geluiden, de bewegingen en geur van het aanhangertje. Beloon met wat lekkers als je hond rustig blijft.

Gaat het in de kar zitten goed? Dan kun je de eerste ritjes gaan maken. Start kort, een klein stukje in de straat of een blokje rond de huizen is goed om kennis te laten maken met alle geluiden. Daarnaast kun je zo zelf ook even wennen, het fietsen met een aanhanger kan even wennen zijn. Oefen wat bochten en probeer te wennen aan de extra lengte en breedte van jou en je fiets; je neemt nu eenmaal wat meer ruimte in!

Breid de rondjes steeds wat verder uit en blijf bij voorkeur eerst op fietspaden. Gaat het allemaal goed? Dan kun je steeds wat verder gaan, tot jullie allebei zo gewend zijn dat fietsen met of zonder hondenkar geen enkel verschil meer voor je maakt!


Onderhoud

Net als je fiets zelf zul je een hondenfietskarretje moeten onderhouden als je er lang plezier van wilt hebben. Een aantal zaken zijn belangrijk:


Schoonhouden

Natuurlijk houdt je het karretje goed schoon. Vuil zorgt voor extra slijtage en ziet er natuurlijk niet mooi uit. Na een lange fietstocht maak je de kar dan ook even goed schoon. Besteed extra aandacht aan de wielen en binnenkant, die worden vaak het snelst vies.


Smeren

Bewegende onderdelen zijn voorzien van een smeerlaagje. Zonder een laagje vet slijten de wielnaven veel sneller door zand en vuil. Het is dan ook belangrijk dat deze onderdelen goed gesmeerd blijven. Doe je dit liever niet zelf? Neem het karretje dan even mee langs de fietsenwinkel, die helpen je vast graag.


Onderdelen vervangen

Is er eens iets stuk? Nieuwe banden nodig? Of een vervangende koppeling voor bevestiging aan de fiets? Veel van de fietskarren, zeker de duurdere exemplaren, hebben de mogelijkheid specifieke onderdelen na te bestellen en te vervangen.


Populaire merken

Een aantal fabrikanten hebben veel ervaring met hondenfietskarretjes. Ze maken ze al jaren en hebben veel kennis van zaken. De volgende merken zijn populair:


Trixie

Trixie is geen onbekende naam in het dierenwereldje. Het merk heeft vele dierverzorgingsproducten, van kattenbakken tot verzorgingsproducten, kleding voor dieren en zelfs hondenkarretjes voor achter de fiets! Kenmerkend voor dit merk zijn de gunstige prijzen.


Trixie premium hondenfietskar

Een extra kwalitatieve fietskar van het populaire Trixie. Deze fietskar is duidelijk de luxe variant van het merk. Net wat steviger, beter afgewerkt en met handige foefjes. Zo is de achterdeur een loopplankje, zit er een rem achterop en is de wagen voorzien van verschillende ruitjes en gaasjes die open kunnen.

Deze fietskar is leverbaar in drie verschillende afmetingen:

Voordelen

 • Goede kwaliteit
 • Veel handige functies
 • Mooie vormgeving
 • Met de Trixie uitbreidingsset om te bouwen naar buggy

Trixie premium hondenfietskar grijs-salie Large

Trixie premium hondenfietskar L – grijs/salie

 • 80 x 98 x 103 cm
 • voor grote honden tot max. 30kg.
bol.com

Trixie premium hondenfietskar grijs-salie medium

Trixie premium hondenfietskar M – grijs/salie

 • 62 x 80 x 92 cm
 • voor middelgrote honden tot max. 22kg.
bol.com

Trixie opvouwbare hondenfietskar

De opvouwbare fietskar van Trixie biedt een voordelige aanhanger die gemakkelijk op te bergen is. Veel fietsplezier voor een fijne prijs.

De fietskar is leverbaar in drie verschillende afmetingen:

Voordelen

 • Gunstig geprijsd
 • Makkelijk opvouwbaar

Nadelen

 • Budgetkar, dat zie je in bouwkwaliteit terug: kwalitatief minder stevig dan andere exemplaren/merken

Trixie opvouwbare hondenfietskar L – grijs

 • 90 x 63 x 95 cm
 • voor grote honden
bol.com

Trixie opvouwbare hondenfietskar M – grijs

 • 74 x 58 x 93 cm
 • voor middelgrote honden
bol.com

Trixie opvouwbare hondenfietskar S – grijs

 • 58 x 93 x 74 cm
 • voor middelgrote honden
bol.com

Trixie basis hondenfietskar

De basisfietskar van Trixie, voordelig en eenvoudig. Deze fietskar doet wat het moet doen en is voorzien van ventilatiegaas en handig opbergvakje.

Deze fietskar is leverbaar in drie verschillende afmetingen:

Voordelen

 • Gunstig geprijsd
 • Leverbaar in twee kleuren
 • Voorzien van handig opbergvakje

Nadelen

 • Budgetkar, dat zie je in bouwkwaliteit terug: kwalitatief minder stevig dan andere exemplaren/merken

Trixie hondenfietskar L – rood

 • 80 x 75 x 86 cm
 • voor grote honden tot max. 30kg.
bol.com

Trixie hondenfietskar M – rood

 • 75 x 63 x 68 cm
 • voor middelgrote honden tot max. 22kg.
bol.com

Trixie hondenfietskar S – rood

 • 60 x 53 x 60 cm
 • voor kleine hondjes tot max. 15kg.
bol.com

Trixie hondenfietskar L – turquoise

 • 80 x 75 x 86 cm
 • voor grote honden tot max. 30kg.
bol.com

Trixie hondenfietskar M – turquoise

 • 75 x 63 x 68 cm
 • voor middelgrote honden tot max. 22kg.
bol.com

Croozer

croozer logo

Croozer biedt kwalitatief zeer hoogstaande fietskarren, gemaakt van de beste materialen en maximale stevigheid. Deze fietsaanhangers behoren tot de beste die je kunt kiezen, maar kosten dan ook wel wat. Bij juist gebruik en goed onderhoud heb je er jarenlang plezier van! En dat garandeert de fabrikant ook met 3 jaar garantie en zelfs 10 jaar op het frame.


Croozer Dog Jokke Hondenfietskar – XL

De Croozer Jokke is een extra luxe hondenfietskar gericht op grote honden. Met een maximum laadgewicht van 35 kilo kunnen de grotere honden zonder probleem mee achter de fiets. Voorzien van handige parkeerremmen op beide wielen zodat de kar niet zomaar wegrolt. De bodem heeft een anti-slipmat zodat je hond goede grip heeft.

Voordelen

 • Makkelijk opvouwbaar
 • Goede bouwkwaliteit
 • Handige parkeerremmen

Nadelen

 • Hogere prijs

Croozer Jokke Hondenfietskar – XL

 • voor grote honden tot max. 35kg.
bol.com

Croozer Dog Tammo Hondenfietskar – XXL

De Croozer Tammo is de grootste hondenfietskar van dit merk, bedoeld voor de grootste honden. Met een maximum laadgewicht van 45 kilo kunnen vrijwel alle honden veilig mee achter de fiets. Extra veel binnenruimte biedt comfort voor je hond en de ruime opening maakt instappen zelfs voor de wat minder mobiele hond gemakkelijk. De kar is voorzien van comfortabele Croozer AirPad® vering en is gemakkelijk opvouwbaar.

Voordelen

 • Makkelijk opvouwbaar
 • Goede bouwkwaliteit
 • Veel comfort dankzij goede vering

Nadelen

 • Hoge prijs

Croozer Dog Tammo Hondenfietskar – XXL

 • voor de grootste honden (tot max. 45kg.)
bol.com

Overige modellen van Croozer


Croozer Dog Bruuno Hondenfietskar – XXL

 • voor honden tot max. 45kg.
bol.com

Croozer Dog Mikke Hondenfietskar – XL

 • voor grote honden (tot max. 45kg.)
bol.com

Croozer Dog Peppa Hondenfietskar – L

 • voor de middelgrote honden (tot max. 35kg.)
bol.com

Croozer Dog Enna Hondenfietskar – L

 • voor de middelgrote honden (tot max. 35kg.)
bol.com

Klarfit

Prima fietskarren voor een prima prijsje: de fietskarren van Klarfit zijn gewoon oke. Let wel goed op de maatvoering, ze kunnen soms voor een kleine kar vrij veel gewicht hebben waardoor je snel een te kleine wagen koopt.


Klarfit Husky 250 liter

De Klarfit Husky met een inhoud van 250 liter is een populaire keuze dankzij de goede prijs/kwaliteitverhouding. Leverbaar in verschillende leuke kleuren en met een laadgewicht tot 45 kilo kan in principe vrijwel iedere hond mee in deze fietskar.

Let wel goed op: de afmetingen van de kar zijn wat aan de kleine kant, grote honden passen dus minder goed dan het gewicht doet vermoeden!

Voordelen

 • Opvouwbaar
 • Leverbaar in verschillende kleurtjes

Nadelen

 • Afmetingen zijn soms niet passend bij de maximale belading (hoog gewicht op kleine kar)
 • Onderdelen niet altijd los verkrijgbaar

Klarfit Husky hondenfietskar – blauw

 • voor grote honden tot max. 45kg.
 • Binnenmaat: 54 x 58 x 86 cm
bol.com

Klarfit Husky hondenfietskar – groen

 • voor grote honden tot max. 45kg.
 • Binnenmaat: 54 x 58 x 86 cm
bol.com

Overige modellen van Klarfit


Klarfit Husky Vario 2-in-1 hondenfietskar – blauw

 • Hondenfietskar en hondenbuggy in 1
 • 240 liter inhoud
 • voor honden tot max. 40kg.
bol.com

Klarfit Husky Race hondenfietskar – rood

 • Gestroomlijnd, voor lange ritten
 • 282 liter inhoud
 • voor honden tot max. 40kg.
bol.com

Meer info