Hondenpuberteit: zo help je je hond door de lastige fase heen

Hondenpuberteit in het kort

  • Tijdens de puberteit verandert je hond door hormonale schommelingen in gedrag en energie.
  • Je hond kan plots commando’s negeren, markeren in huis of angstiger reageren.
  • Blijf consequent trainen en geef voldoende beweging en mentale uitdaging.
  • Zorg voor rust, regelmaat en sociale prikkels in een veilige omgeving.
  • Castratie kan helpen, maar is geen oplossing voor elk gedragsprobleem.
  • Zoek hulp bij aanhoudend probleemgedrag zoals agressie of angst.

Je hond lijkt opeens vergeten wat ‘zit’ betekent, markeert ineens overal in huis, of wil plotseling niet meer luisteren tijdens de wandeling. Grote kans dat je trouwe vriend in de puberteit zit! Net als bij mensen is deze levensfase voor honden een periode van verandering en uitdagingen. Geen zorgen, je bent niet de enige die hiermee worstelt. In dit artikel lees je wat er tijdens deze fase gebeurt en krijg je praktische tips om je hond (en jezelf) door deze periode te loodsen.


Wat is hondenpuberteit eigenlijk?

De puberteit bij honden is de periode waarin je speelse puppy verandert in een volwassen hond. Tijdens deze fase bereikt je hond geslachtsrijpheid en beginnen de hormonen flink te schommelen. Deze hormonale veranderingen beïnvloeden niet alleen het lichaam van je hond, maar ook zijn gedrag.

Klein, middelgroot of groot: het moment waarop de puberteit begint, verschilt per hond. Bij kleine rassen kan dit al rond 6 maanden starten, terwijl grote rassen soms pas met 12-18 maanden in de puberteit komen. De duur verschilt ook: sommige honden zijn er na een paar maanden doorheen, bij andere kan het tot wel twee jaar duren.


Herkenbare gedragsveranderingen

Een hond die de puberteit bereikt vertoont vaak ineens ander gedrag. Het lijkt alsof ze commando’s ineens compleet vergeten zijn, maar vaak zijn ze vooral afgeleid of minder gemotiveerd om te luisteren. De hormonale veranderingen kunnen flinke impact hebben op gedrag. Hieronder een aantal van de veelvoorkomende veranderingen die je kunt opmerken:

Opeens weer een ongelukje in huis

Je dacht dat zindelijkheidstraining achter de rug was, maar toch vind je plots weer een plasje in de gang. Tijdens de puberteit kunnen honden tijdelijk terugvallen in gedrag dat ze eigenlijk al ontgroeid waren. Vooral reuen willen meer markeren om hun territorium af te bakenen.

Van brave puppy naar eigenwijze tiener

“Kom hier!” roep je enthousiast, maar je hond kijkt je aan en loopt doodleuk de andere kant op. Commando’s die voorheen feilloos werkten, lijken plotseling in dovemansoren te vallen. Je hond test tijdens de puberteit zijn grenzen en probeert uit wat er gebeurt als hij niet luistert.

Energie voor tien

Je hond rent als een dolle door het huis, kauwt op je lievelingsschoenen en blaft tegen alles wat beweegt. De energie lijkt onuitputtelijk! Deze verhoogde opwinding is normaal tijdens de puberteit en vraagt om extra aandacht voor beweging en afleiding.

Nieuwe angsten

Sommige honden ontwikkelen tijdens de puberteit plotseling angsten voor dingen waar ze eerder geen probleem mee hadden. Die vuilnisbak op de hoek? Opeens doodeng! Deze angstfase is een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling en gaat meestal vanzelf weer over. Deze zogenaamde tweede angstfase is iets wat rond de leeftijd van 6-14 maanden vaak voorkomt.


Praktische tips: zo kom je door de puberteit heen

De puberteit van je hond kan lastig zijn, maar gelukkig hebben we een aantal tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen:

Blijf trainen, ook als het frustrerend is

Het lijkt misschien alsof al je trainingswerk voor niets is geweest, maar dat is niet zo. Blijf geduldig en herhaal de basiscommando’s regelmatig. Hou trainingen kort en leuk, en beloon goed gedrag direct. Onthoud: consistentie is cruciaal, ook (of juist) in deze fase.

“Zit!” zeg je, maar je hond kijkt je alleen maar aan. In plaats van het commando te blijven herhalen, kun je hem zachtjes in de zitpositie begeleiden en dan belonen. Zo herinnert hij zich wat de bedoeling is.

Geef die energie een uitlaatklep

Een puber-hond met te veel energie kan destructief worden. Plan daarom dagelijks voldoende beweging in:

  • Lange wandelingen in verschillende omgevingen
  • Speeltijd met andere honden
  • Renspelletjes zoals apporteren
  • Hersenwerkspelletjes en puzzels

Een vermoeiende speelsessie in het park kan wonderen doen voor een overenthousiaste puber!

Socialisatie blijft belangrijk

Tijdens de puberteit kan je hond ineens anders reageren op bekende situaties. Blijf hem daarom blootstellen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Doe dit wel gecontroleerd en in positieve settings. Als je hond ineens onzeker is bij andere honden, begin dan rustig met één bekende, vriendelijke hond.

Hou het rustig in huis

Pubers kunnen slecht tegen stress. Probeer thuis rust en regelmaat te bieden:

  • Vaste tijden voor eten, slapen en wandelen
  • Een eigen rustige plek waar je hond zich kan terugtrekken
  • Beperk drukte en lawaai als je hond overprikkeld lijkt

Castratie of sterilisatie: een optie?

Veel baasjes vragen zich af of castratie of sterilisatie kan helpen bij puberteitsgedrag. Dit kan bepaalde gedragingen zoals seksuele opwinding of markeren verminderen, maar is geen wondermiddel tegen alle puberproblemen. Castratie kan sommige gedragingen verbeteren, maar bij angstige honden juist verergeren. Overleg daarom altijd met een gedragsdeskundige én je dierenarts de voor- en nadelen, want het juiste moment en de noodzaak verschilt per hond.


Wanneer hulp inschakelen?

Als je merkt dat het gedrag van je hond echt problematisch wordt, wacht dan niet te lang met hulp zoeken. Signalen dat professionele hulp nodig is:

  • Agressie richting mensen of andere dieren
  • Extreme angst die dagelijkse activiteiten belemmert
  • Destructief gedrag dat niet vermindert ondanks voldoende beweging
  • Zindelijkheidsproblemen die langer dan enkele weken aanhouden

Een hondengedragstherapeut kan je helpen met een aanpak op maat voor jouw specifieke situatie.


De puberteit gaat voorbij, echt

Hoe frustrerend de puberteit ook kan zijn, onthoud dat het een fase is die voorbijgaat. Die eigenwijze puber verandert uiteindelijk in een volwassen, evenwichtige hond. De tijd en energie die je nu investeert in training en begeleiding betaalt zich dubbel en dwars terug.

Veel hondenbaasjes merken na de puberteit dat de band met hun hond juist sterker is geworden. Door samen deze uitdagende periode door te komen, leer je elkaar nog beter kennen en begrijpen.

Dus als je hond voor de derde keer deze week je kussens heeft herschikt, adem dan diep in, pak je trainingsbeloningen en onthoud: er komt een moment dat je met een glimlach terugkijkt op de puberteit van je hond!

Meer info