Hondentrainer verdacht van doden hond met stroomstoten

SCHIEDAM- De zaak tegen een 54-jarige hondentrainer uit Schiedam die vandaag terecht zou staan voor het doden en mishandelen van zijn viervoeter, is opgeschort tot na de zomer. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht vandaag bepaald. De Schiedammer zou de reu in zijn huis met onder meer elektrische schokken zodanig hebben toegetakeld dat ‘ie het niet overleefde. Om uit te zoeken wat er vorig jaar april precies gebeurde, zullen nu onder anderen twee dierenartsen worden gehoord.

Politiehond

De verdachte had vorig jaar een hond in huis die hij trainde voor de politie. Volgens zijn raadsman is de man een hele ervaren trainer. Om het dier af te richten zou de man hem hebben geschopt en schokken hebben toegediend. “Bij lastig te corrigeren honden worden maatregelen ingezet die wij als buitenstaanders als pittig ervaren. Het is niet het africhten van een cavia’’, zei zijn advocaat. “Dit zijn hele felle en dominante dieren die proberen de geleider de baas te zijn. Daar moet het baasje iets tegenoverstellen.’’

Inschattingsfout

De raadsman meende dat de man geen keus had toen hij zijn hond hardhandig aanpakte. “Hij was zichzelf aan het verdedigen. Het dier had niet het beste met hem voor. Dat hij nu tegen een rechtszaak aanloopt is pech. Iedereen maakt inschattingsfouten.’’ Verdachte’s advocaat wilde dat meerdere getuigen en twee dierenartsen nogmaals worden verhoord. Volgens hem spannen ze samen tegen de verdachte en willen ze hem in een kwaad daglicht stellen, zodat hij in de toekomst geen honden meer mag opleiden. Zo zou het dier dat hij vorig jaar trainde al eerder een kind hebben gebeten.

Dierenarts

De aanklager zei dat het als een paal boven water staat wat er is gebeurd. Wel gaf hij aan ook nieuwsgierig te zijn naar het verhaal van de dierenartsen. “De verdachte ging met de hond langs twee klinieken, maar omdat de kosten hem te gortig waren, nam hij hem weer mee. Hij zat is een spagaat tussen de kosten en het redden van zijn dier.’’

Geen onderzoek meer mogelijk

Ook de rechter wilde weten wat er zich vorig jaar april heeft afgespeeld in de woning in Schiedam. “Er is geen onderzoek meer mogelijk op de hond, omdat deze al is vernietigd. Daarom wil ik graag het verhaal van de artsen horen. Dat moet grondig worden uitgezocht, dus dat gaat even tijd kosten.’’ Het is niet precies bekend wanneer de zaak weer verder gaat.

Lees meer