Je wil toch geen ziek dier?

Ach wat zielig. Daar loopt weer zo’n hondje zonder snuit. Je hoort hem al van verre snurken. Dat is niet schattig, integendeel, dit diertje heeft het benauwd. Stel je toch eens voor om geen neus te hebben en moeilijk adem te kunnen halen. Daar word je toch ellendig van.

Dit is niet het enige gezondheidsprobleem waar deze hondjes onder lijden. Honden die gefokt worden met een te korte snuit hebben allerlei aandoeningen. De neusgaten zitten dicht en de kaak is misvormd, zodat de tanden en kiezen onvoldoende ruimte hebben in de kaak, waardoor het diertje maar moeilijk kan eten. Andere afwijkingen zijn uitpuilende ogen en oogziektes, hernia’s, ontstekingen en nog veel meer pijnlijke en soms dodelijke aandoeningen. Bijna teveel om op te noemen.

Het fokken van hondjes met een ziekmakend uiterlijk is bij wet verboden. Gek toch? Het is verboden, maar toch zie je ze overal op straat. Waar komen deze diertjes dan vandaan? Omdat er veel vraag is naar deze doorgefokte diertjes, zullen er altijd broodfokkers zijn die ze aanbieden. Of ze importeren deze hondjes uit andere landen waar het goed mis is met het dierenwelzijn. Het is daarom niet verbazingwekkend dat de diertjes allerlei aandoeningen hebben waar ze ernstig onder lijden en waar de houder veel verdriet en kosten van heeft.

De Sophia-Vereeniging maakt zich sterk voor deze dieren, omdat de stumpers niet voor zichzelf kunnen opkomen. Wij pleiten voor een importverbod, een verkoopverbod en handhaving van het fokverbod. Een wet die niet gehandhaafd wordt is geen wet maar een wassen neus.

Gelukkig luistert de Tweede Kamer. Vorig jaar werd er al een motie aangenomen voor een verbod op de handel en import van doorgefokte gezelschapsdieren. Afgelopen week besteedde het programma Kassa wederom aandacht aan de kortsnuiten en naar aanleiding daarvan werden door de VVD kritische Kamervragen gesteld: wat gaat de minister doen om fokkers zich aan de wet te laten houden en wat te doen aan deze lucratieve illegale handel in doorgefokte dieren?

Een echte hondenliefhebber wil toch geen ziek dier. Geef deze illegale fokkers en handelaren geen kans.

Nina Cohen

Nina Cohen

Beleidsmedewerker

Lees meer