Kerstster giftig voor katten en honden, dit moet je doen

Het gevaar van kerstster voor huisdieren in het kort:

  • De kerstster bevat irriterend melksap dat mild giftig is voor huisdieren.
  • Symptomen: overmatig speekselen, braken, diarree en sloomheid, vaak mild en tijdelijk.
  • Raadpleeg een dierenarts bij twijfel, aanhoudende klachten of grote hoeveelheden inname.
  • Plaats de kerstster buiten bereik van huisdieren of kies niet-giftige alternatieven.

De kerstster (Euphorbia pulcherrima), ook wel bekend als poinsettia, is een populaire plant tijdens de feestdagen. De stervormige, rode bloem geeft een gezellige touch aan het interieur en wordt ook veel gebruikt in kerststukjes. Maar hoewel de plant sfeervol is, vormt de bloem een potentieel risico voor huisdieren, met name honden en katten.

Giftigheid van de kerstster

De kerstster bevat een melksap dat irriterende stoffen bevat. Wanneer je de bladeren breekt of kneust zie je dit witachtige vocht eruit komen. Wanneer huisdieren als honden of katten dit vocht binnenkrijgt, kunnen ze last krijgen van symptomen zoals:

  • Overmatig speekselen
  • Braken
  • Diarree
  • Sloomheid

Deze symptomen treden meestal al snel na binnenkrijgen op en zijn vaak mild van aard. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf weer. Echter, als het dier grotere hoeveelheden binnenkrijgt of de klachten aanhouden is het raadzaam contact op te nemen met een dierenarts. Mocht je twijfelen, dan is een belletje naar de dierenarts sowieso raadzaam, al is het alleen om je gerust te stellen.

Voorkomen dat je kat of hond met kerstster in aanraking komt

Om vergiftiging te voorkomen, is het verstandig de kerstster buiten het bereik van huisdieren te plaatsen. Of overweeg andere, niet-giftige planten voor de feestdagen om het risico volledig te vermijden.

Wat te doen bij inname?

Als je hond of kat van kerstster heeft gegeten en symptomen vertoont, houd hem dan goed in de gaten. Bij ernstige of aanhoudende klachten, zoals herhaaldelijk braken of diarree, neem direct contact op met de dierenarts.

Meer info