Let op: groene aanslagreiniger gevaarlijk voor huisdieren

Het is lente. Bij veel mensen beginnen de schoonmaakkriebels weer te komen. Ook de tuin wordt flink onder handen genomen. Vaak wordt hierbij groene aanslagreiniger gebruikt. Heel handig, maar ook heel gevaarlijk voor je huisdier! Ieder jaar komen er weer honden en katten met brandwonden door groene aanslagreiniger bij de dierenarts terecht.

Het probleem

Groene aanslagreinigers zijn zeer effectief voor het verwijderen van algen en mossen op tegels, muren en schuttingen. Het schoonmaakmiddel wordt met water vermengd en aangebracht op het materiaal. Als er vervolgens een dier over de tegels loopt, kan het middel onder de pootjes, aan de haren of op de huid komen. Zodra het dier zichzelf gaat wassen, wordt het middel ingeslikt. Hiernaast vinden katten groene aanslagreiniger vaak lekker ruiken, waardoor ze ervan willen proeven en het middel gaan oplikken. Dit leidt tot pijnlijke brandwonden en blaren op de tong en het gehemelte.

Waarom is groene aanslagreiniger gevaarlijk?

In groene aanslagreiniger zit de agressieve stof didecyldimethylammoniumchloride (DDAC). De stof breekt de cellen van algen en mos af. Hier blijft het alleen niet bij. De stof breekt ook de cellen van dieren, planten en andere organismen af. Zo heeft het bijvoorbeeld een bijtende werking op slijmvliezen.

Vergiftiging herkennen en behandelen

Een vergiftiging van groene aanslagreiniger kan je herkennen aan kwijlen, zweren op de tong of in de mond en niet meer willen eten. Heeft je huisdier één of meerdere van deze symptomen of heb je het vermoeden dat je dier groene aanslagreiniger heeft binnengekregen? Neem gelijk contact op met de dierenarts of een spoedkliniek. Neem ook de verpakking van het schoonmaakmiddel mee of maak er een foto van. Hierdoor weet de arts precies met welk middel hij te maken heeft. Belangrijk: laat je huisdier nooit zelf overgeven. Bespreek het altijd eerst met de dierenarts.

Vergiftiging voorkomen

Het beste kan vergiftiging met groene aanslagreiniger worden voorkomen door het middel niet te gebruiken. Door je terras regelmatig te vegen, voorkom je dat de algen en mossen zich op de tegels vestigen. Heb je ondanks het regelmatig vegen toch groene aanslag op je tegels gekregen? Dan zijn er verschillende dier- en milieuvriendelijke opties mogelijk:

  • Probeer de aanslag weg te schrobben met heet water en een harde borstel
  • Gebruik een hogedrukspuit
  • Gebruik een haakvormige voegenkrabber
  • Probeer de groene aanslag weg te vegen en te schrobben met zand
  • Gebruik een reiniger die geen schade veroorzaakt bij dieren en aan het milieu

Hiernaast is het een aanrader om alleen de stukken te betegelen in je tuin die je ook echt gebruikt als terras. Hoe meer tegels, hoe meer werk. Bovendien vallen ongebruikte stukken terras eerder ten prooi aan groene aanslag. Verder voorkomt zonlicht dat algen en mossen de tegels overnemen. Snoei dus voldoende rondom je terras, zodat de zon er lekker op kan schijnen. Ook is een goede afwatering belangrijk om groene aanslag te voorkomen.

Wil je toch graag wel groene aanslagreiniger gebruiken? Houd je huisdier uit de buurt als je het middel gebruikt en spoel de tegels goed na met water. Laat je huisdier pas weer op het terras als de tegels helemaal droog zijn.

Rosa Oe

Rosa Oe

Communicatiemedewerker

The post Let op: groene aanslagreiniger gevaarlijk voor huisdieren appeared first on Sophia-Vereeniging.

Lees meer