Lichaamstemperatuur van je hond meten

De lichaamstemperatuur zegt veel over de gezondheid van een hond. Net als bij mensen is de temperatuur over het algemeen stabiel, maar bij een infectie of als het dier ziek is kunnen afwijkingen waargenomen worden. Er wordt gesproken van “koorts” of verhoging, net als bij mensen. Vermoed je dat je hond zich niet goed voelt? Dan kan het meten van de lichaamstemperatuur een hoop duidelijk maken!
De temperatuur opnemen is bij een hond natuurlijk wat minder makkelijk dan bij jezelf. Hoe zorg je er voor dat het dier rustig blijft? En op welke plek van het lichaam kun je de meest betrouwbare meting uitvoeren? In dit artikel tips en richtlijnen!

Voorbereiding

Het meten van de temperatuur gaat het best wanneer het dier ontspannen is. Zorg dus eerst dat hij of zij rustig wordt. Daarnaast pak je alvast alle benodigdheden bij elkaar: een thermometer en iets waarmee de thermometer wat makkelijker in te brengen is.

De juiste thermometer

Voor het meten volstaat een gewone lichaamthermometer voor mensen. Kies bij voorkeur voor een digitale variant, deze zijn over het algemeen het snelst. Een oorthermometer of andere infraroodthermometer werken bij een hond niet goed en leveren een onbetrouwbaar resultaat. Samengevat:

  • Gewone digitale lichaamsthermometer is het best
  • Oorthermometer of infrarood thermometer werken niet!

Waar meet je de temperatuur?

Bij honden is er slechts één plek waar zelf gemakkelijk een betrouwbare meting kunt uitvoeren: de anus van het dier. Een meting via de oksel, mond of oren is niet mogelijk, bij een hond geeft dit geen goede indicatie van de daadwerkelijke lichaamstemperatuur.

Je kunt de temperatuur gemakkelijk zelf meten:

  1. Zorg dat de thermometer goed schoon gemaakt is voor gebruik. Breng eventueel wat speeksel aan op het puntje, dit vergemakkelijkt het inbrengen.
  2. Laat de hond ontspannen staan. Ontspannen op zijn zij liggen kan ook, zolang je de anus van het dier gemakkelijk kunt bereiken.
  3. Pak de staart en breng deze omhoog.
  4. Breng de thermometer voorzichtig in in de anus. Duw niet te hard, maar laat de thermometer zeker 2cm diep binnengaan.
  5. Wacht tot het piepje of tot de temperatuur af te lezen is.
  6. Trek de thermometer voorzichtig terug en maak deze goed schoon. Beloon je hond natuurlijk ook even 😉

Note: Wanneer de anus niet volledig rond de thermometer sluit of als er lucht staat in de endeldarm, is de temperatuur onbetrouwbaar. Er wordt dan een te lage temperatuur gemeten.

temperatuur hond zelf opnemen

Gezonde temperatuur hond

De gemiddelde lichaamstemperatuur van een hond ligt met 38 tot 39 graden iets hoger dan bij mensen. Een waarde buiten deze grenzen kunnen een indicatie zijn voor medische problemen en dienen dus serieus genomen te worden.

Verhoging: > 39 graden

Ga als eerst bij jezelf na of het dier zojuist een flinke inspanning heeft geleverd. Een meting na een lange wandeling of een flinke stoeibeurt geeft geen goede indicatie aangezien een verhoogde lichaamstemperatuur van 0,5 tot 1 graden direct na inspanning of stress normaal kan zijn. Wacht even en voer als het dier helemaal rustig is een nieuwe meting uit. Toch verhoging? Dit kan duiden op een infectie. Bij een verhoging van 40 graden of hoger is het raadzaam in ieder geval zo snel mogelijk een dierenarts raad te plegen!

Verlaging:

Een lagere lichaamstemperatuur dien je net zo serieus te nemen als een flinke koorts! Een lagere lichaamstemperatuur kan duiden op verschillende problemen, waaronder ernstige hartfalen, bloedarmoede of een shockreactie. Een verlaging is daarom reden om in ieder geval even een dierenarts raad te plegen!

Twijfel je of je de temperatuur juist hebt gemeten of merk je afwijkingen in de temperatuur? Raadpleeg altijd een dierenarts in geval dat je het niet vertrouwd!

Gerelateerde artikelen

Meer info