Maltezer

Wie voor een maltezer kiest, kiest voor een zeer intelligent hondje! Dit hondenras is echter niet alleen intelligent, maar kan ook heel volgzaam en aanhankelijk zijn. Tijdens een hondencursus kun je het beestje snel en relatief eenvoudig opvoeden en andere handigheidjes aanleren. Daarbij is een hondencursus aan te raden, om je nieuwe huisdier direct goed te socialiseren. Zo voorkom je dat het hondje op een agressieve of anderszins ongewenste manier op andere honden reageert. Al met al maakt dit de maltezer tot een ideaal huisdier voor gezinnen met en zonder kinderen.

Geschiedenis van de maltezer

Dit hondenras komt van oorsprong uit het centrale Middellandse Zeegebied, om precies te zijn uit Malta. Het verklaart direct waarom deze hondensoort maltezer genoemd wordt. De maltezer behoort tot de bichonfamilie en wordt ook wel Maltese Bichon of Maltezer Leeuwtje genoemd. Het dier komt al vele eeuwen voor en zou volgens verhalen voor het eerst rond 900 voor Christus opgemerkt zijn. Door de jaren heen heeft dit hondenras verschillende nieuwe rassen voortgebracht, waar de yorkshire, de bolognezer en de bichon frisé goede voorbeelden van zijn.

Uiterlijk van dit hondenras

Een maltezer is geen grote hond, waarbij de reu een gemiddelde lengte van 25 centimeter heeft. Het teefje is vaak iets kleiner en wordt niet groter dan gemiddeld 20 tot 23 centimeter. Zowel de reu als het teefje heeft een gewicht van 3 tot 4 kilogram en is daardoor eenvoudig op schoot te tillen. Opvallend is dat het hondje vrijwel altijd volledig wit van kleur is. Iets wat voorheen niet het geval was, want toen kwam het hondje ook in andere kleuren voor. Rond de eeuwwisseling werd echter gestopt met het fokken van gekleurde maltezers. Dit geeft het dier een chique uitstraling. Zeker in combinatie met zijn lange haren! Er komen twee verschillende typen van dit hondenras voor, waarbij het verschil in het formaat en de vorm van de neus zit. Het ene type is wat groter en grover dan het andere type van dit hondenras.

Gedrag

Door de aanhankelijkheid van dit hondenras, vindt een maltezer het heerlijk om bij je op schoot te liggen en geaaid te worden. Het hondje heeft echter ook behoefte aan beweging! Ga daarom regelmatig op pad om samen een lekker stuk te wandelen. De intelligentie en levendigheid van dit hondenras maakt dat het beestje het ook leuk vindt om spelletjes te spelen. Over het algemeen vertoont een maltezer geen agressief gedrag richting andere honden.

Verzorging van deze viervoeter

Zoals reeds beschreven werd is de maltezer een zeer levendige hond. Voldoende beweging zorgt dat het dier z’n energie kwijt kan raken en bevordert daarbij de ontwikkeling van spieren en botten. Controleer na een wandeltocht altijd de nagels van je viervoeter. Als deze niet voldoende slijten, is het belangrijk om ze tijdig te knippen. Zo worden klachten aan de poten van het dier voorkomen. Verder is het erg belangrijk om de vacht van dit hondenras goed te onderhouden. Borstel en kam de vacht regelmatig en neem je hond eens of tweemaal per jaar mee naar een trimsalon.

Meer info