NVWA waarschuwt fokker Engelse bulldog

Tegen de wet

Het is de eerste keer dat de NVWA handhaaft en een waarschuwing uit deelt aan een fokker van Engelse bulldogs, honden met een korte snuit. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een te korte snuit zorgt voor ademhalingsproblemen. Naast de gezondheids- en welzijnsproblemen, is een te korte snuit ook tegen de wet.

Boete

Na deze formele waarschuwing zal de NVWA op een later tijdstip een tweede inspectie uitvoeren. De fokker kan een boete van 1.500 euro verwachten bij overtreding van de wet. Als de fokker de zaken niet op orde brengt, kunnen de boetes verder oplopen.

Importverbod

Met de NVWA die nu concreet handhaaft, kan er eindelijk een einde komen aan het dierenleed bij kortsnuit honden. Maar de vraag naar dit soort dieren is er nog steeds. Daar speelt de malafide hondenhandel gretig op in. Mopshondjes en bulldogjes afkomstig uit Oost-Europa worden online aangeboden. De Sophia-Vereeniging vindt dat er naast een fokverbod ook een importverbod moet komen voor deze hondjes.

Wetsvoorstel

We gaan de minister daarom een wetsvoorstel aanbieden met daarin een importverbod op deze hondjes. Niet fokken? Dan ook niet importeren. Het wetsvoorstel voldoet aan de Europese voorschriften, waardoor ons inziens die handel prima gereguleerd kan worden. Steun onze inzet en teken onze petitie voor een importverbod op doorgefokte dieren!

Bron: Trouw

Het bericht NVWA waarschuwt fokker Engelse bulldog verscheen eerst op Sophia-Vereeniging.

Lees meer