Opspringende hond: hierom doet hij het en zo leer je het af

Een vrolijk opspringende hond bij thuiskomst die zijn baasje maar al te graag met een natte lik wil begroeten, veel hondeneigenaren zal dit gedrag bekend voorkomen. Leuk natuurlijk dat het dier zo vrolijk is dat je weer thuis bent, maar voor vele hondeneigenaren is het opspringen een ongewenste gewoonte. Wil je dit gedrag afleren? Lees dan verder!

Om beter te begrijpen wat hoogstwaarschijnlijk de reden is dat honden hun baasje op deze manier begroeten gaan we terug naar hun herkomst. Honden stammen af van de wolven.

Instinct vanuit afstammeling van wolven

Bij wolven is het zo dat een terugkerende roedel-leider begroet wordt door de rest van de roedel door de leider zijn mond te likken. Dit klinkt als een bijzonder welkomstritueel, maar het gedrag is juist heel praktisch. Ten eerste is het een gebaar van genegenheid en nederigheid richting hun leider. Op die manier is duidelijk wie de baas is en dat de overige dieren hieraan gehoorzamen.

Ten tweede, en misschien nog wel belangrijker, de wolven kunnen aan de hand van de adem van hun leider veel afleiden betreft zijn gezondheid. Een sterke en gezonde leider is essentieel voor de veiligheid en het voortbestaan ​​van de roedel. Als de alfa tekenen van zwakte vertoont en een slechte gezondheid heeft, zal hij of zij worden afgezet en het volgende sterkste dier zal de roedel overnemen. De adem zegt veel over de gezondheid en wordt dus goed geroken tijdens de begroeting.

Opspring gedrag bij de hond

Maar wat hebben de gebruiken van wolven nu te maken met opspringende en likkende honden? Alles, doordat ze van deze diersoort afstammen! Voor honden zijn de mensen in zijn omgeving hun roedel en jij als baasje bent de baas in de roedel. Als we dus thuiskomen begroet de viervoeter ons zoals hij dat instinctief ook bij de leider van de roedel zou doen: met een lik. Ze willen hun baasje niet alleen zien en horen, maar ook ruiken, proeven, en weten of het goed met hem gaat. Daarnaast toont de hond zijn enthousiasme door wild rond te springen. Een hond wil graag weten hoe het met zijn leider gaat, de adem ruiken. Mensen zijn natuurlijk een stuk groter, dus wat moet een hond doen om bij het gezicht te komen? Juist, springen! Hierdoor kunnen honden het instinctieve ritueel van affectie tonen, maar ook onze adem ruiken, om te controleren of we nog steeds gezond en sterk zijn en de roedel veilig houden.

Opspringen afleren

Dat een hond blij is dat zijn baasje weer thuis komt is natuurlijk heel logisch. Dit mag het dier ook zeker laten blijken! Maar het opspringen wil je natuurlijk liever niet. Gelukkig is dit veelal relatief gemakkelijk af te leren. Corrigeer het ongewenste gedrag. Zorg dat het dier rustig blijft en beloon dat gedrag door te hurken en de hond vervolgens wel aan je gezicht te laten ruiken. Laat je hond aan je adem snuffelen en je voorzichtig een paar onderdanige likjes geven. Je hebt dan het begroetingsritueel voltooid op een voor de hond geschikte manier. Herhaal dit en je zult merken dat een nieuw begroetingsritueel ontstaat wat voor de hond goed voelt. Het ongewenste springgedrag zal zo verdwijnen!

Meer info