Redenen waarom je hond blaft

Blaffen, het geluid waarmee honden veel duidelijk kunnen maken. Maar niet iedere blaf is hetzelfde. De manier waarop een hond blaft kan veel vertellen over wat het dier je duidelijk wil maken. In dit artikel aandacht voor blaffen.

Verschillende blafjes

Een hond blaft niet voor niets. Vaak probeert het dier je iets duidelijk te maken. Hij blaft dan bijvoorbeeld uit angst. Een aantal veelvoorkomende blafjes:

  • Blaffen als waakreactie wanneer er iemand nadert
  • Langdurig blijven blaffen uit angst
  • Gewoon om aandacht te krijgen
  • Om aan te geven dat hij moet plassen

Waken is uiteraard goed gedrag. De hond heeft het idee jou te helpen. Daarnaast voelt het natuurlijk ook fijn dat je hond over je waakt, je voelt jezelf beschermd. De overige blafjes wil je herkennen en zeggen iets over hoe het dier zich voelt.

Blijven blaffen uit angst

Honden die lang blijven blaffen doen dit vaak uit onzekerheid en zijn bang. Door kwaad te worden, te gillen, of straffen wordt de angst alleen maar erger. Niet doen dus! Wanneer je negatief reageert zal het alleen nog maar erger worden en stimuleer je het geblaf. Je beloont het dier immers voor zijn negatieve gedrag met als gevolg dat de hond zal blijven blaffen.
Juist bij het blaffen heeft het dier jouw hulp nodig. Laat je hond niet vallen, maar wees er juist voor hem. Als een kindje van 2 jaar bang is, dan mopper je toch ook niet? Juist wanneer je hond bang is moet je het dier steunen. Roep het dier bij je en praat op een geruststellende toon tegen hem. Dit is natuurlijk gedrag: in een roedel zou een sterke hond jouw hond ook beschermen en kalmeren. Blijf zelf dus vooral ook rustig. Als snel zal jouw hond doorhebben dat jij, als baas, zelf ook rustig bent en dat het inderdaad niet zo spannend en eng is als het dier in eerste instantie dacht.

Blaffen (of piepen) om aandacht

Aandacht, vaak is het een blaffende hond hierom te doen. Het is daarom raadzaam niet op ieder piepje of blafje te reageren. Als je kijkt is het een beloning, als je moppert is het ook een beloning (negatieve aandacht is immers ook aandacht). Zolang je blijft kijken of blijft reageren, zal het blaffen of piepen om aandacht alleen maar gestimuleerd worden. Negeer het piepen of blaffen daarom compleet. Kijk het dier zelfs niet aan. Beloon hem vervolgens direct als hij stil is door hem vriendelijk aan te kijken of met vrolijke stem te belonen. Hij zal al snel doorhebben dat als hij blaft of piept géén aandacht krijgt en dat stil zijn beloond wordt.

Blaffen om aan te geven dat het dier moet plassen

Als je hond duidelijk aangeeft dat hij moet plassen, dan luister je hier wel natuurlijk naar! Vaak gaat het blaffen samen met krassen aan de deur of de riem onder de aandacht brengen bij jou. Je herkent het vast wel! Direct naar handelen en wandelen met het dier!

Meer info