Stop de import van doorgefokte honden

AMSTERDAM – Afgelopen jaar zijn concrete regels ingevoerd voor een verbod op het fokken van honden met een te korte snuit. Een mijlpaal voor dierenwelzijn! Deze regelgeving voorkomt echter niet dat er nog steeds hondjes met veel te korte snuiten en schedels geïmporteerd worden. Dit moet stoppen vindt de Sophia-Vereeniging. Daarom doet de Sophia-Vereeniging een wetsvoorstel voor een uitbreiding van het verbod op het fokken van zieke gezelschapsdieren in artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren. Het verbod moet ook gaan gelden voor geïmporteerde honden.

Korte snuit

Er worden jaarlijks meer dan 15.000 honden uit het buitenland in Nederland verkocht. Veel dieren komen uit de illegale hondenhandel. Een deel van deze geïmporteerde hondjes heeft afwijkingen zoals een te korte snuit en te kleine schedel. Deze dieren met eigenschappen waar in Nederland nu een fokverbod op is, mogen nog wel geïmporteerd worden. Omdat deze hondjes in Nederland nog steeds verkocht worden, blijven de gezondheidsproblemen bij de kortsnuiten bestaan.

Look-a-likes

Look-a-likes zijn hondjes die zeer sterk lijken op een rashond, zoals de populaire mopshondjes en Franse buldogs. Vaak worden deze uit het buitenland geïmporteerd en voor veel lagere prijzen verkocht dan de in Nederland gefokte honden. Een verbod op het importeren van honden met te korte snuitjes – en andere verboden afwijkingen – zal het dierenwelzijn ten goede komen. Nederlandse fokkers die wel tijd en energie steken in het fokken van gezonde honden, hoeven op die manier niet te concurreren met buitenlandse fokkers die nergens rekening mee houden en daardoor veel goedkopere, maar zieke hondjes fokken.

Wet dieren

De wet beschermt nu alleen het welzijn van in Nederland gefokte honden. De Sophia-Vereeniging wil dat de dierenwelzijnscriteria ook gaan gelden voor geïmporteerde honden. Hiervoor hebben wij een wetsvoorstel gemaakt: niet alleen het fokken, maar ook het importeren van honden met ziekmakende erfelijke afwijkingen moet verboden worden. Zo bestrijden we de malafide hondenhandel én het lijden van honden wiens uiterlijk ten koste gaat van hun gezondheid. 

Het bericht Stop de import van doorgefokte honden verscheen eerst op Sophia-Vereeniging.

Lees meer