Stroomband verboden per 2022

DEN HAAG – Na een jarenlange strijd, wordt het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden per 1 januari 2022 verboden. E-collars, stroomhalsbanden, stroomstokken en andere apparaten die stroomstoten afgeven, mogen dan niet meer ingezet worden om honden te trainen. De Sophia-Vereeniging is ontzettend blij dat deze ernstige mishandeling van honden nu eindelijk een halt wordt toegeroepen. 

Uitzonderingen

Het verbod kwam er niet zonder slag of stoot. Tegenstanders pleitten voor uitzonderingen op het verbod, bijvoorbeeld voor jagers en politiehondentrainers. Gelukkig wist de Sophia-Vereeniging een meerderheid in de Tweede Kamer te motiveren om tegen dieronvriendelijke moties te stemmen. Er is nu alleen nog een uitzondering voor politie en Defensie, die stroom mogen gebruiken bij honden die op straat afwijkend gedrag vertonen en die niet op een andere manier te corrigeren zijn. “Zorgwekkend”, aldus directeur Steffie van Horck. “Honden die niet luisteren zonder stroom te gebruiken, zijn niet geschikt om mee te werken. Zembla toonde onlangs nog hoe deze dieren een gevaar vormen voor onze veiligheid.”

Totaalverbod

Wat positief stemt, is dat politie en Defensie geen met stroom getrainde honden meer af willen nemen. Wetenschappelijk is aangetoond dat met diervriendelijke, niet-aversieve training dezelfde of zelfs betere resultaten te behalen zijn. Daarmee neemt het gruwelijke dierenleed dat plaatsvindt bij het trainen van deze honden in belangrijke mate af. Van Horck: “Wij verwachten dat het verdwijnen van honden die getraind zijn met stroomstootapparatuur ertoe zal leiden dat het corrigeren met stroom door politie en Defensie ook niet meer nodig zal zijn. Over vier jaar wordt dit geëvalueerd. Wij blijven ons ervoor inzetten dat er zo snel mogelijk een totaalverbod komt, want het mishandelen van dieren is in geen enkel geval acceptabel”.

Lees meer