Tanden poetsen van je hond

De tanden van je hond poetsen. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het kan grote problemen met het gebit voorkomen! Net als bij je eigen tanden kunnen door slechte tandhygiene problemen ontstaan die zorgen voor veel ongemak, pijn en zelfs ernstigere gezondheidsproblemen. Door de tanden goed schoon te houden en af en toe te poetsen kan dit voorkomen worden en heeft je hond tot op late leeftijd een sterk gebit. Daarnaast voorkom je een hoge rekening bij de dierenarts. In dit artikel tips voor hoe dit aan te pakken.

tandsteen hond

Tandplak en tandsteen

Wanneer etensresten op de tanden van je hond achterblijven kan tandplak ontstaan. Om tandsteen te voorkomen is het belangrijk dat deze tandplak tijdig verwijderd wordt. Het effectiefst is om een aantal keer per week de tanden van uw hond te poetsen.

Benodigdheden

Op zich heb je niet zo heel veel nodig om het gebit van je hond te poetsen. Wel belangrijk is dat je de juiste tandpasta en borstel gebruikt. Je eigen badkamerkastje opentrekken is dus niet zo’n goed idee. Schaf in ieder geval de volgende producten aan:

Tandenborstel

Ten eerste is de tandenborstel natuurlijk onmisbaar. Er zijn speciale tandenborstels verkrijgbaar voor honden en katten. De vorm van de borstel zorgt ervoor dat je alle plekjes goed kunt bereiken zonder het dier pijn te doen.
Werkt een tandenborstel niet zo goed? Dan kun je ook kiezen voor een speciale “vingertandenborstel”. Dit is een soort van hoesje dat je om je vinger heen doet welke functioneert als tandenborstel. Voordeel hiervan is ook dat je extra makkelijk bij de lastigere plekjes kunt komen en je precies voelt hoe je poetst.


beaphar dierentandpasta tandenborstel set Dierentandenborstel inclusief tube diertandpasta


vingertandenborstel set Vingertandenborstel set van 2


Dierentandpasta

Gebruik speciale hondentandpasta. De tandpasta die je zelf voor je eigen gebit gebruikt is niet geschikt voor honden. De smaak is meestal te scherp voor honden en daarnaast bevat tandpasta voor mensen vaak fluoride. Deze stof kan irritatie van de maagwand veroorzaken wanneer het wordt ingeslikt. Nu slik je zelf je tandpasta niet door natuurlijk, maar bij een hond kun je data lastig voorkomen. Gelukkig bestaat er dus speciale hondentandpasta. Die is niet schadelijk bij inslikken en heeft zelfs een lekker smaakje.


beaphar dierentandpasta tube Losse tube diertandpasta


Stappenplan tanden van je hond poetsen

Voordat je begint stel je de hond op zijn gemak. Zorg dat het dier ontspannen is en lekker gaat zitten of liggen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je alle kanten van het gebit goed kunt bereiken.Zijn jullie er beiden klaar voor? Hanteer de volgende stappen:

Tandpasta laten proeven

Voordat je begint kun je de tandpasta alvast laten proeven. Zo is het dier vast gewend aan de smaak. De dierentandpasta heeft een lekkere smaak.

Het poetsen

  1. Lip optillen – Om te beginnen til je eerst de lip aan de zijkant van de bek van het dier op. Het kan dat dit de eerste keer wat onwennig is voor het dier, maar het went vaak snel. Door de lip op te tillen komen de tanden bloot te liggen en zijn deze makkelijk zichtbaar.
  2. Vingers over tanden – Beweeg zachtjes met je vinger over de tanden heen. Zo went je hond vast aan de beweging en het contact met de tanden en het tandvlees.
  3. Tandenborstel erbij pakken – Wanneer het dier rustig blijft kan de speciale tandenborstel erbij gepakt worden. Doe een klein beetje tandpasta op de borstel en start met het poetsen van de hoektanden.
  4. Hele gebit – Gaat het poetsen van de hoektanden goed? Dan zijn daarna de kiezen aan de beurt en als laatst de voortanden. Tast vooral rustig af en zie hoe de hond erop reageert. Wanneer het goed gaat met een paar tanden doe je het volledige gebit.

Tip: Begin op jonge leeftijd

Poetsen is het makkelijkst aan te leren bij jonge honden tijdens de vroege socialisatiefase. Ze krijgen het zo van jongs af aan mee en raken aan het contact met het gebit gewend. Wanneer je al bij een pup op een leeftijd van 6-12 weken begint met oefenen met poetsen, dan zal deze dat vrijwel altijd goed blijven accepteren, ook op latere leeftijd. Beginnen met poetsen op latere leeftijd kan lastiger zijn aangezien de hond niet gewend is dat je aan zijn gebit en tanden zit.

Hoe vaak poetsen?

Het best poets je de tanden van je hond dagelijks. Zo voorkom je dat tandplak achterblijft en zich uiteindelijk tandsteen kan ontwikkelen. Mocht het niet lukken dagelijks te poetsen, dan kun je het ook een of twee keer per week doen. Gaat poetsen echt niet? Geef dan kauwsticks of een bot en bekijk de andere tips voor het gezondhouden van het hondengebit.

Gerelateerde artikelen

Meer info