Tanden van je hond poetsen

Tandproblemen komen veel voor bij honden. Net als bij mensen kan tandplak en tandsteen zich ophopen op de tanden van je hond, wat kan leiden tot tandvleesaandoeningen, slechte adem en andere gezondheidsproblemen. Er is eigenlijk maar één manier om deze problemen te voorkomen: poetsen met een geschikte hondentandenborstel en goede tandpasta. Regelmatig poetsen helpt problemen te voorkomen en houdt de mond van je hond gezond. In dit artikel vertellen we je alles over het poetsen van je hond zijn gebit.

Snel naar:


Benodigdheden

Allereerst heb je natuurlijk een aantal zaken nodig om de tanden van je hond goed te kunnen poetsen:

 • Een hondentandenborstel: Deze is speciaal ontworpen voor de mond van een hond en is over het algemeen kleiner en zachter dan een menselijke tandenborstel. Er zijn ook “vingertandenborstels”. Deze doe je om je vinger en geeft je meer controle over de borstel.
 • Hondentandpasta: Gebruik nooit je eigen tandpasta voor het gebit van je hond! Mogelijk bevat jouw tandpasta ingrediënten die schadelijk zijn voor honden. Hondentandpasta kan je hond veilig inslikken en heeft daarnaast een smaak die je hond lekker vindt.

Beaphar hondentandenborstel

 • Fijne honden- en kattentandenborstel
 • Grote en kleine borstel in 1

Beaphar dierentandpasta

 • Voordelige keuze
 • Met leversmaak
 • Frisse adem

Traumapet dierentandpasta

 • Met heerlijke vleessmaak
 • Met colloïdaal zilver met ontstekingsremmende en antibacteriële werking

Ga je voor de eerste keer poetsen? Dan zijn er handige sets beschikbaar die zowel een tandenborstel als een geschikte dierentandpasta bevatten. Zo heb je in één keer alles in huis om aan de slag te gaan:


Trixie gebitsverzorgingsset hond

 • Hondentandenborstel en tandpasta in een set
 • Inclusief vingertandenborstels

Beaphar hondentandenborstel en tandpasta

 • Hondentandenborstel en tandpasta in een set

Heb je alles in huis? Dan kun je nu aan de slag!

Stappenplan hoe je poetst

Heb je de juiste spullen in huis? Mooi! Dan kunnen we nu aan de slag:

 1. Laat je hond eerst wennen aan het idee van tandenpoetsen. Laat hem de tandenborstel en tandpasta zien en ruiken zodat de eerste spanning er vanaf is.
 2. Doe een klein beetje tandpasta op je vinger en laat je hond proven.
 3. Is je hond gewend aan de producten? Breng dan een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de borstel.
 4. Til voorzichtig de lip van je hond op om zijn tanden bloot te leggen.
 5. Begin met het poetsen van de buitenkant van de tanden, waar tandplak het meest voorkomt. Poets in een cirkelvormige beweging, en besteed extra aandacht aan de achterste tanden, die vaak over het hoofd worden gezien.
 6. Probeer de binnenkant van de tanden te poetsen als je hond dit toelaat, maar focus vooral op de buitenkant.
 7. Beloon je hond na het poetsen met een traktatie om de ervaring positief te maken.

Belangrijk is dat je niets forceert. Merk je dat het dier er misschien nog niet helemaal klaar voor is? Probeer het dan op een later moment opnieuw. Rustig wennen aan het ritueel zorgt ervoor dat je hond het poetsen uiteindelijk beter zal accepteren.


Hoe vaak poetsen?

Idealiter zou je de tanden van je hond dagelijks moeten poetsen, net zoals je je eigen tanden poetst. Maar begrijpen ook dat dat vaak lastig zal zijn. Streef minstens naar drie keer per week. Zo krijgen tandplak en andere problemen geen kans zich te ontwikkelen en blijft het gebit sterk en gezond.


vingertandenborstel voor honden

Tip: gebruik een vingertandenborstel

Soms kan het lastig zijn met een gewone dierentandenborstel overal goed bij te komen. Je hond is bewegelijk, je moet het dier vasthouden en tegelijk met een lange tandenborstel heel precies te werk gaan. Een vingertandenborstel (soort vingerhoedje met tandenborstel eraan) werkt in die gevallen vaak veel praktischer! Onderstaande set bevat twee maten vingertandenborstels en een gewone tandenborstel. Zo heb je alles direct in huis!


Trixie gebitsverzorgingsset hond

 • Hondentandenborstel en tandpasta in een set
 • Inclusief vingertandenborstels

Tandproblemen herkennen en voorkomen

Schone tanden zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van je hond. Tandproblemen kunnen niet alleen erg pijnlijk en vervelend zijn voor het dier, ze kunnen ook serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken in de rest van het lichaam van het dier. Het is daarom belangrijk tandproblemen tijdig op te merken en te verhelpen. Meer over tandproblemen bij je hond


Extra tips

Ook al volg je onze stappen, het tandenpoetsen kan een aardige strijd opleveren, zeker de eerste keren. Hieronder nog een aantal tips waarmee je het poetsritueel misschien niet wat makkelijker maakt:

 • Maak van tandenpoetsen een routine. Kies een rustig moment van de dag wanneer je hond ontspannen is en houdt vast aan dat moment.
 • Wees geduldig en ga langzaam. Het kan even duren voordat je hond gewend is aan het idee van tandenpoetsen, geef het dier die tijd.
 • Begin op jonge leeftijd. Hoe eerder je begint het poetsen onderdeel van de routine te maken, des te makkelijker je hond eraan went.
 • Als je hond weerstand biedt, dwing hem dan niet. Probeer het later opnieuw. Blijft het lastig? Vraag dan advies aan je dierenarts.
 • Overweeg aanvullende mondhygiëneproducten zoals gebitsverzorgende kauwspeeltjes of mondwater voor honden.

Meer info