Teckel

De Teckel (ook wel ‘Dashond’, ‘Dwergteckel’ of ‘Kaninchen’ genoemd) is een klein hondenras dat behoort tot het ras-type Dashonden. De Teckel vindt zijn oorsprong in Duitsland. Een volwassen Teckel wordt ongeveer tussen de 26 en 37 centimeter hoog (schofthoogte). Het gewicht van een Teckel ligt ongeveer tussen de 6,5 en 7 kilo. De gemiddelde levensverwachting van dit hondenras is ongeveer 14 tot 17 jaar.

Rasnaam Teckel
Varianten
  • standaard teckel
  • dwergteckel
  • kaninchenteckel
Ras formaat Kleine hondenrassen
Afkomst Duitsland
Andere benamingen ras “Dashond”, “Dwergteckel”, “Kaninchen”
SCHOFHOOGTE
  • Reu: 26 tot 37 cm.
  • Teef: 26 tot 37 cm.
GEWICHT
  • Reu: tussen de 6,5 en 7 kilo.
  • Teef: tussen de 6,5 en 7 kilo.
TYPE HOND Dashonden/Dashonden
– jachthond
VACHT kortharig / langharig, glad en ruw
levensverwachting 14 tot 17 jaar

Drie varieteiten

Teckels zijn in drie grote variėteiten te verdelen; de standaard -, de dwerg -en de kaninchenteckel. Daarnaast zijn er ook drie haarvariėteiten: de Korthaar, de Ruwhaar en de Langhaar. De Dwergteckel heeft een borstomvang van 30 tot en met 35 centimeter en is de middelgrote van de drie. Tussen de drie varieteiten is er verder niet zo heel veel verschil: de Korthaar is wat zachter en liever dan zijn Ruwharige soortgenoot. Die is namelijk een enorme komiek en een echte vrijbuiter. De Langhaar heeft weer een wat zachter karakter.

Karakter

Teckels gaan goed samen met kinderen en zijn daarom uiterst geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze kunnen overweg met andere honden, zijn gehoorzaam, maar kunnen soms wat eigenwijs zijn en lastig te trainen. Een Teckel kan prima alleen blijven, maar heeft liever mensen om zich heen. Te lang alleen zijn kan ervoor zorgen dat hij zich kan gaan misdragen omdat hij zich verveelt. Wees je ervan bewust dat dit ras aandacht nodig heeft. Teckels zijn geen bijzonder actieve honden. Je hoeft dan ook niet meerdere keren per dag een uitgebreide ronde te wandelen, een korter stukje is vaak voldoende. Verder is het een vrolijke hond waarmee je echte vrienden kunt worden. Dit blijven ze tot op hoge leeftijd.
Veel teckels kunnen zich als clowntjes gedragen of heel sentimenteel doen. Maar laat je niet misleiden; het zijn soms echte komedianten als ze iets van je gedaan proberen te krijgen. Het is wel een hond met een jachtinstinct, houd daar rekening mee met het uitlaten, vooral langs autowegen. Dwergteckels hebben veel behoefte aan menselijk contact, sluit ze daarom niet te vaak op.

Uiterlijk

Dit hondenras behoort tot de kleine hondenrassen. De schofthoogte van een volwassen Teckel kan verschillen per varieteit. 26 en 37 cm. De gladde vacht bestaat uit ruw haar.

Geschiedenis en afkomst

De afkomst valt niet met zekerheid veel over te vertellen. De eerste rasstandaard werd in 1889 vastgesteld door de Duitse Teckelclub. Ook Nederland heeft een Teckelclub, welke sinds 1903 bestaat.

Verzorging

De mate van verzorging die nodig is hangt af van de variëteit. Een kortharige teckel heeft weinig verzorging nodig, de langharige variant moeten regelmatig geborsteld worden ter voorkoming van vervolting en klitvorming.

Meer info