Van Sophia HondenPenning naar chippen

Om de zoveel jaar komt er op het kantoor van de Sophia-Vereeniging een telefoontje of e-mailtje binnen van iemand die een hondenpenning van de vereniging heeft gevonden. Deze keer vond iemand een penning in de bossen tussen Bussum en Hilversum. Het lukt ons niet meer om te achterhalen van wie de penning is geweest. Maar de vondst herinnert ons wel aan de lange geschiedenis van de Sophia-Vereeniging. In 1950 startte de Sophia-Vereeniging met het verspreiden van hondenpenning, een voorloper van de chip. Duik met ons mee in het verleden samen met Flora van Dijk, al meer dan 70 jaar zeer actief betrokken bij de Sophia-Vereeniging.

HondenPenningsophia hondenpenning

Honden worden tegenwoordig verplicht gechipt en geregistreerd, waardoor een eigenaar van een gevonden hond gemakkelijk te achterhalen is. Meer dan twintig jaar geleden was dat anders. Flora van Dijk weet nog goed dat de Sophia-Vereeniging de Sophia HondenPenning uit gaf. “De penningen waren voorzien van een telefoonnummer en een uniek nummer. Er werd een hele administratie bijgehouden: de nummers correspondeerden met de gegevens van de hondeneigenaar. Zo kon een gevonden dier met een penning weer herenigd worden met zijn baasje.”

Automatiekhond

Het telefoonnummer op de penning was oorspronkelijk dat van het kantoor. Maar al gauw bleek dat de meeste dieren werden gevonden in het weekend. Zodoende kwamen de privénummers van Flora (regio Amsterdam) en de heer Heijboer (actief vrijwilliger in Zeeland) op de penning te staan. “Het was een heel karwei”, vertelt Flora. “De soms nachtelijke telefoontjes ben ik niet vergeten. Zo was er een labrador in Amsterdam die vaker ’s nachts ontsnapte om op eigen houtje naar de automatiek te gaan. Daar wemelde het in het weekend van de mensen die een nachtelijk kroketje nuttigden na het stappen. De labrador snackte gezellig mee en dan werd ik midden in de nacht gebeld door dronken lui met de mededeling dat ze een hond gevonden hadden. Dat werd me te gortig. Na de eerstvolgende nachtelijke melding belde ik direct de labradoreigenaar. Hij heeft daarna meteen gezorgd dat de labrador niet meer kon ontsnappen en ik ben niet meer gebeld over de automatiekhond.”

Kattenleed

Voor honden is chippen nu verplicht. Maar voor katten is het minstens zo belangrijk. Verdwaalde katten kunnen gemakkelijk herenigt worden met hun baasje en niemand komt meer anoniem weg met verwaarlozing of zorgonthouding van zijn kat. Vergeet vooral ook niet de chip goed te registreren. Chippen in combinatie met een castratieplicht zet pas echt zoden aan de dijk in het bestrijden van het enorme dierenleed onder de naar schatting een miljoen zwerfkatten in Nederland.

Chip je dier

In juni schenkt het LICG traditiegetrouw aandacht aan het chippen. Veel organisaties haken daarbij: van gratis chipacties bij de Dierenambulance Amsterdam tot dierenartspraktijken met kortingsacties. Kijk voor korting bijvoorbeeld eens op deze website. Is je kat nog niet gechipt? Neem je verantwoordelijkheid en laat ‘m deze maand chippen!

Over de Sophia HondenPenning en de bijbehorende administratie werd op het kantoor van de Sophia-Vereeniging niets meer teruggevonden. Alle dieren die een penning hadden, zijn inmiddels overleden. Van wie de gevonden penning is geweest, zal voor altijd een raadsel blijven.

 

Het bericht Van Sophia HondenPenning naar chippen verscheen eerst op Sophia-Vereeniging.

Lees meer