Verborgen leed: overgewicht bij honden

In Sittard-Geleen zijn er recent twee husky’s met ernstig overgewicht in bewaring genomen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. De honden wogen maar liefst 50 kilo, terwijl een husky normaal een gewicht van rond de 30 kilo hoort te hebben. Helaas zijn deze twee honden geen uitzondering, in Nederland is 35% van de huisdieren te zwaar.

Smekende blik

Honden zijn experts in bedelen. Ze komen bij je zitten en kijken je lief aan. Het is dan ook lastig om weerstand te bieden. Een kleine snack kan toch niet zo veel kwaad? Helaas is het tegendeel waar. Dieren weten hierdoor al heel snel hoe zij extra eten kunnen krijgen, waardoor dit gedrag alleen maar meer vertoond gaat worden. Op den duur kan dit leiden tot overgewicht en in extreme gevallen zelfs tot obesitas. Het welzijn en de gezondheid van de dieren komt hierdoor zwaar in het geding. De kans op hart- en vaataandoeningen, diabetes en aandoeningen aan spieren, botten en gewrichten wordt namelijk flink vergroot.

Voldoende beweging

Als hondeneigenaar is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je dier de juiste voeding in de goede hoeveelheden krijgt. Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging essentieel. Zo moet een hond zeker vier keer per dag worden uitgelaten, waarvan twee wandelingen bestaan uit minimaal een half uur. Hiernaast is het belangrijk dat je hond tijdens de wandelingen de ruimte heeft om te rennen, te spelen en te snuffelen. Naast de vaste wandelingen is het een aanrader om regelmatig lekker met je hond naar het bos te gaan of een stukje te gaan fietsen. Ook kunnen activiteiten als behendigheidscursussen, treiball, flybal of doggydance een leuke manier zijn om je dier in beweging te krijgen. Bovendien leer je op deze manier nog beter samenwerken met jouw hond.

Wel is het belangrijk om altijd de activiteiten af te stemmen op de leeftijd, gezondheid en fysieke toestand van jouw trouwe viervoeter. Fanatieke en intensieve beweging is namelijk niet voor alle honden mogelijk. Is jouw hond beperkt in zijn bewegingsmogelijkheden? Dan zijn zoekspelletjes, puzzels, snuffelmatten of zelfgemaakt hersenwerkjes een goede manier om je hond fit en actief te houden.

Bij twijfel: altijd naar de dierenarts

Denk jij dat jouw hond overgewicht heeft? Dan is het altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan jou vertellen wat je hond hoort te wegen en kan je persoonlijke tips geven. Op deze manier kun jij een cruciaal verschil maken voor de gezondheid en het welzijn van jouw hond!

Wil jij meer weten over honden en hun verzorging? Lees dan alles op onze hondenpagina.

Foto: RTLNieuws en LID

Rosa Oe

Rosa Oe

Communicatiemedewerker

Lees meer