Waarom ruiken honden aan elkaars kont?

Iedereen kent het beeld wel; honden die druk achter elkaar aanlopen om aan elkaars kont te ruiken. Maar wist je dat dit gedrag een heel goede reden heeft? En dat het niets te maken heeft met ruiken aan elkaars poep? In dit artikel alles over de

Scherp reukvermogen

Je hebt misschien veel gehoord over hoe honden een ongelooflijk scherp reukvermogen hebben, en het is waar. De neus van een gemiddelde hond is tussen de 10.000 en 100.000 keer gevoeliger dan die van jou. Dus hoe kunnen honden, met hun super reukvermogen, zo geïnteresseerd zijn in de achterkant van hun honden landgenoten? Het antwoord is complexer en interessanter dan je denkt.

“chemische” identificatie

Een hond kan aan de achterkant van andere honden ruiken om chemische informatie te verzamelen die de snuffelaar helpt om ze als individuen te identificeren. Met klieren omzoomde zakjes, inwendig aan weerszijden van de anus van een hond gehuisvest, produceren een geur die bijdraagt aan het unieke geurprofiel van elke hond. Dat profiel kan ook wijzen op genetische samenstelling, reproductieve status, dieet en emotionele toestand.

Wanneer een hond de kont van een andere hond ruikt, verzamelt hij in feite een heleboel informatie over de andere hond – zijn dieet, zijn geslacht, zijn emotionele toestand, enzovoort. Zie het een beetje als praten met chemicaliën. Het dier haalt er een heleboel informatie uit en kan de andere hond op deze manier identificeren. Het leert daarbij een hele hoop over de gesteldheid van de hond. In feite is deze kont-snuivende actie slechts een van de vele voorbeelden van chemische communicatie in het dierenrijk.

Klier die geur afscheidt

Maar waar komen deze geuren vandaan? Aan beide kanten zit een stinkend, klein zakje, ook wel een anaalzakje genoemd. Het zijn de klieren hiervan die de chemicaliën afscheiden die honden gebruiken om elkaar te leren kennen. De apocriene klier is het meest verantwoordelijk voor die hondengeur, maar ook de talgklieren spelen een rol.

Tweede reuksysteem

Je zou denken dat de geur van hondenpoep de gevoelige snuit zou overheersen. Honden hebben een tweede reuksysteem in hun overgevoelige neus, het Jacobson-orgaan. Dit orgaan is speciaal ontworpen voor chemische communicatie en heeft zijn eigen zenuwen die rechtstreeks naar de hersenen leiden, dus er is absoluut geen interferentie van andere geuren. Hetzelfde orgaan wordt gebruikt als je een hond ziet snuiven aan een brandkraan of ergens anders waar er hondenplas is.

Meer info