Waarom stopt niemand het opzettelijk fokken met zieke dieren?

In artikel 3.4. ‘Fokken met gezelschapsdieren’ van het Besluit houders van dieren, staat: “Het is verboden te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld.”

Epilepsie

Je zou zeggen; dat is klip en klaar. Toch worden er nog steeds honden met een gezondheidsprobleem gefokt, met voorkennis van het probleem, zoals epilepsie. Ook wanneer een pup op latere leeftijd epilepsie blijkt te hebben, wordt kennelijk gewoon een volgend nestje gefokt om ook die pups vervolgens te verkopen. De wetgever Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgen van stichting Dier&Recht op een presenteerblaadje aangeboden hoe deze zogenaamde open norm van dit wetsartikel kan worden ingevuld. Dit keer ten aanzien van epilepsie.

Handhaving

Ook de Raad van Beheer, die stambomen afgeeft, kan haar leden (de fokkers) per direct verbieden te fokken met honden die een pup met epilepsie hebben voortgebracht. Maar de Raad doet dit niet per vandaag. Waarom niet? En waarom handhaaft de NVWA niet? Heeft dierenwelzijn geen prioriteit?
Een mooi item hierover bij Radar gisteren, je kijkt het hier terug.

Het bericht Waarom stopt niemand het opzettelijk fokken met zieke dieren? verscheen eerst op Sophia-Vereeniging.

Lees meer