Welke kleuren zien honden?

Kleuren, wij mensen zien miljoenen verschillende soorten. Vaak wordt gedacht dat honden alleen maar zwart-wit zien, maar dat is niet correct. Onze trouwe viervoeters kunnen namelijk net als mensen kleuren onderscheiden, zei het wel minder verschillende kleuren. Meer over de kleuren die honden kunnen zien in dit artikel!

Kegeltjes in de ogen bepalen welke kleuren we zien

Honden hebben twee soorten kegeltjes in hun ogen die helpen bij het waarnemen van kleuren: blauwe en gele kegeltjes. Vergeleken met mensen, die drie soorten kegeltjes hebben waarmee ze miljoenen kleuren kunnen zien, hebben honden dus een beperkter kleurenspectrum dat ze kunnen waarnemen. De blauwe en gele kegeltjes zorgen ervoor dat honden die kleuren goed kunnen onderscheiden, andere kleuren zijn voor honden niet goed te onderscheiden.

Kleurenblind

Het kleurenspectrum dat honden zien is dus voornamelijk gebaseerd op blauwe en gele tinten. Ze hebben moeite met het onderscheiden van rood en groen. Hierdoor kunnen ze de wereld om hen heen anders zien dan mensen. Voor honden lijken sommige kleuren hetzelfde, zoals bijvoorbeeld rood en groen, omdat ze hetzelfde niveau van helderheid hebben. Dit kan het voor honden moeilijk maken om kleuren te onderscheiden die voor mensen duidelijk verschillend lijken.

Beweging belangrijker is visuele waarneming dan kleur

Honden zijn gevoeliger voor beweging en contrast dan voor kleur, dus hun vermogen om kleuren te onderscheiden is minder belangrijk voor hen dan voor mensen. Bewegingen in de omgeving valt ze vele malen sneller op dan mensen en daardoor kan een hond zich prima redden!

Meer info